Tips & Tricks Islanda

Pentru ca e cea mai noua experienta traita am zis ca trebuie sa incep cu cateva ponturi ce as fi vrut si eu sa le stiu dinainte sa plec.

Cand ma pregatesc sa plec intr-o calatorie incerc sa ma documentez pe cat de mult posibil despre orice cred ca m-ar ajuta sa economisesc timp, bani si sa evit situatii neplacute. Banuiesc ca nu sunt singurul calator care face asta, dar desi am cautat despre Islanda informatii cat mai actualizate nu am gasit foarte multe lucruri online de aceea cred ca trebuie sa punctez un articol doar cu ponturi (primul dintr-o serie cat mai lunga sper).

1. Daca vrei sa ajung in Islanda exista o ruta foarte interesanta de care am aflat destul de tarziu, dar tot a iesit un pret bun. Bucuresti-Londra si apoi Londra-Keflavik. Din Bucuresti spre Londra puteti prinde promotii extrem de bune, important e ca la intoarcere zborul spre Bucuresti sa fie de pe aeroportul Gatwick pentru ca de acolo opereaza cei de la WOW Air care au oferte extrem de bune catre Islanda. Astfel puteti lega de escapada in Islanda si un city-break la Londra. Cum ar suna 18-21 noiembrie la Londra si 21-25 noiembrie in Islanda?

Am facut rapid si o simulare pentru 18-25 noiembrie 2016.

bcuresti-londra

londra-keflavik

Reiese un pret de doar 163,5 euro/persoana dus-intors. Tineti cont ca am ales date aleatorii, singurul lucru de care am tinut cont a fost orarul de zbor. Legat de cazare puteti gasi in centrul orasului Reykjavik pentru perioada selectata de la doar 255 euro/camera dubla/4 nopti (nota 7,6).

2. Inchiriaza masina online. E mult mai ieftin. Cand spun mult mai ieftin vorbesc extrem de serios. Eu am inchiriat de la SIXT (am ales sa iau masina din aeroport). Am prins si un cupon de reducere (-25%) astfel o Kia Picanto (model 2013) m-a costat 142 de euro/4 zile. Kilometri nelimitati si asigurare normala (LDW) inclusa. Daca va intrebati ca si mine daca e o masina ok pentru Islanda. Va spun ca eu am facut in 4 zile ~2.000 de km pe drumuri. Insa e drept, nu am avut bagaje mari si nici nu m-am aventurat cu ea pe drumurile F (neasfaltate).

O informatie pe care nu am gasit-o nicaieri. 300 de euro este suma blocata pe card. Si da, cardul poate sa fie si de debit insa trebuie neaparat sa fie embosat.

sixt

3. Excursii optionale. Daca inchiriezi masina singurele excursii optionale pe care le recomand sunt cele cu vaporasele pentru a urmari balenele. Cel mai bun site pentru a rezerva o excursie este Viator.com. La inregistrare primiti un discount de 10% la orice comandati pentru prima data pe site. Eu am facut o economie de 14 dolari, in plus preturile afisate sunt in dolari ceea ce e super ok. Ca de exemplu excursia cu Special Tour pentru a viziona balenele la fata locului costa 9900 de coroane islandeze (77 de euro) pe cand pe Viator pretul e de 69 de dolari, iar daca esti la prima comanda vei plati doar 62 de dolari.

4. Benzinarii. Dap, am citit in atat de multe locuri (tripadvisor, amfostacolo etc.) ca nu sunt benzinarii in Islanda si ca e musai sa alimentez de fiecare data cand ai ocazia. Ei bine intr-o noapte ma intorceam de la Laguna Inghetata (~370 de km de Reykjavik) si rezervorul incepea sa se goleasca rapid (e drept ca apasam un pic si pe pedala de acceleratie) asa ca am rugat copilotul sa caute pe MAPS.ME benzinarii in apropiere. A gasit una la 20 de km numai ca ne scotea de pe drumul principal cam 2 km. Era intuneric bezna si urma un deal, in stanga o casa cu un singur bec afara. Nu stalp de iluminat pe sosea, nimic. Am urcat dealul si acolo era un magazin inchis alaturi o benzinarie cu doua pompe (benzina si motorina). Am bagat cardul, am ales suma si pompa a pornit. Fericire 🙂 In urmatoarele zile am descoperit cel putin inca 3 benzinarii de acest gen ascunse oarecum de ochiul turistului pierdut in peisaje. Deci, contati pe MAPS.ME ca sunt destule benzinarii in Islanda, cel putin pe langa drumul principal ce inconjoara insula.

5. Parcare in Reykjavik. Se plateste in zonele centrale si doar de Luni pana Sambata intre orele 09.00 AM si 18.00 PM. O ora costa 125 de coroane, exceptie este strada principala (aici o ora costa 250 de coroane). La tonomat se poate plati cu monezi sau cu card (mult mai simplu). Amenda pentru neplata este de 2500 de coroane (20 de euro). Nu faceti greseala sa nu platiti. Agentii de parcare circula de la 09.00 la 18.00 pe toate strazile.

6. Supermarket-uri. Exista doua mai mari: Bonus (cel ieftin) si 1011 (deschis non-stop, dar mai scump). In fapt ambele sunt destul de scumpe. Ca idee 1000 de coroane = 7,7 euro = 35 lei. O portie de lasagna (1 persoana) din aceea pe care o bagi 10 minute la cuptor costa 1100 de coroane. O paine variaza intre 350 si 750 de coroane. O apa plata la 1,5 l variaza (in functie de marca) intre 190 si 360 de coroane. O caserola de rosii cherry 250 gr ajunge la 990 de coroane, 150 gr de cascaval feliat costa 6-700 de coroane, iar o bere 300-380 de coroane. Legat de bautura, luati orice va place din duty-free-ul de pe aeroportul unde faceti escala. De ce? Pentru ca in afara de pub-uri nu ai de unde sa cumperi bautura in Islanda. Nu am vazut decat 2-3 tipuri de bere in supermarket, in rest nimic.

Tineti cont ca acestea sunt preturi de supermarket. La benzinarii e mult mai scump, iar in locatiile turistice preturile se tripleaza. Un sandwich ajunge si la 1300 de coroane. O cafea in benzinarie e 350 de coroane. In alte locatii ajunge si la 650 de coroane.

7. Platile. Cash sau card? Am preferat cu cardul ca e mai simplu dar cu cash (accepta si euro) am observat ca ies mai ok la schimbul valutar facut de ei. Aveti grija sa nu cumva sa veniti cu card de la ING. Din 3 carduri pe care le aveam la mine, 2 mi-au fost blocate. Cel de euro a fost blocat a treia zi pentru ca depasisem numarul de tranzactii zilnice (peste 15). Al doilea a fost blocat in ultima zi (era sa pierdem avionul) pentru ca au considerat tranzactie neautorizata de la o benzinarie unde nu ti se cere si PIN-ul.

8. Circulatie. De circulat se circula foarte ok chiar si in capitala. Oamenii nu sunt stresati, nu conduc agresiv, lasa de la ei etc., insa atentie la turisti ca e mai complicata treaba un pic.

In Islanda limita de viteza este de 50 si 70 km in orase si zonele industriale, iar pe celelalte drumuri 90 de km (inclusiv pe autostrada). Exista camere fixe instalate de obicei la iesirea sau la intrarea intr-un oras. Pe drum circula si Politia. Am avut “norocul” sa dau peste o masina de politie cand aveam doar 120 de km/ora. Mi-a facut un semn de “asa nu” dar m-a lasat in pace si nu, nu avea nici radarul in functiune. Deci mare atentie cu ce viteza circulati.

Indicatoare sunt la locul lor tot timpul, din loc in loc veti gasi si o harta turistica mare unde veti afla ce obiective turistice se afla in zona. Locuri de parcare sunt extrem de multe pentru cei care vor sa opreasca sa faca cateva poze la peisaje sau pentru norocosii care dau peste aurora boreala. Nu opriti pe drum aiurea. Se pot intampla accidente foarte usor. De asemenea aveti grija ca la podurile peste rauri se circula pe un singur sens, trebuie sa oferi prioritate celui care e mai aproape, de obicei faci flash-uri inainte sa intri pe pod.

Daca ploua si bate vantul incercati sa stati cat mai departe de orice masina, in special de cele mari. Riscul de a sari pietricele in parbriz este destul de mare, iar daca aveti masina inchiriata, asigurarea simpla LDW nu acopera si daunele facute astfel.

9. Restaurante, Fast-Food-uri si Pub-uri. Daca mancarea e la supermarket vi se pare scumpa, cea de la restaurante o sa vi se para extrem de scumpa. Ca si pont va spun ca cel mai indicat este sa mancati pranzul la restaurant, preturile sunt ceva mai mici fata de cina si in plus unele restaurante din Portul Vechi au meniurile zilei destul de convenabile. Daca in mod normal o supa de crabi costa 2400 de coroane, iar un fel principal 2700 de coroane, la meniul zilei la restaurant KOPAR primiti supa + fel principal (pestele zilei – de obicei se serveste cod) la “doar” 3690 de coroane (29 de euro). Atentie. Pe site preturile sunt mai mari, nu stiu de ce. Ca exemplu meniul zilei pe site apare la 4.290 de coroane desi eu am dat 3.690.

Pentru o masa mai ieftina aveti si varianta fast-food-urilor cu fish & chips. O portie de cartofi prajiti cu crochete de peste si o cola = 1300 de coroane. Insa eu am preferat atmosfera unui Pub (recomand Lebowski Bar). Aici un burger cu cartofi prajiti si un suc la alegere costa 2.550 de coroane, iar in varianta cu o bere belgiana la halba de 0,5l costa 3250 de coroane.

10. Trasee turistice. Cand plecati la drum trebuie sa tineti cont de cateva aspecte.

  • Chiar daca e soare si pare cald luati-va haine groase si incaltaminte de iarna la voi. Noi am plecat din Reykjavik unde era soare si 15 grade, iar in apropiere de Vik ne-a intampinat o furtuna, ploaie rece si doar 3-4 grade in termometru.
  • Aurora Boreala o puteti vedea cel mai bine de pe zonele inalte. Norii apar si dispar, la fel si luminile verzi ale nordului, de aceea va recomand site-ul Aurora Forecast o sa stiti dinainte exact zonele unde puteti vedea “dansul magic”. Ca si pont noi am vazut-o in zona Gulfoss si in zona muntoasa de langa Vik. Cel mai indicat e insa sa o urmaresti. Apare si dispare in locuri unde nu te astepti.
  • Daca vreti sa ajungeti int-un loc indepartat (exemplu Jökulsárlón – Glacier Lagoon – la 373 de km de capitala) incercati pe cat posibil sa plecati devreme si sa nu zaboviti prea mult pe drum facand opriri dupa opriri, altfel posibil sa va intoarceti tarziu in noapte. Pe noi drumul dus-intors ne-a “costat” 13 ore.
  • Daca ajungeti la Skaftafell (pentru fanii Game of Thrones in special) trebuie sa stiti ca veti lasa masina intr-o parcare si oricare dintre obiective este la minim 2 km de mers pe jos pe drum pietruit.
  • La Geyser este unul singur care da in clocot la fiecare 4-5 minute. Un altul de 2-3 ori pe zi (trebuie sa ai noroc) si un al treilea care fierbe la foc mic de prin 2000.
  • Cand ajungeti la cascade e indicat sa aveti haine impermeabile si incaltaminte adecvata. Gulfoss este cea mai mare, un fel de Niagara europeana. Dar mai sunt o gramada de cascade, unele nu sunt trecute nici macar pe hartile turistice.
  • Blue Lagoon recomand la sfarsit de excursie pentru relaxare toatala. Noi am rezervat online (50 de euro de persoana) si am preferat dupa-amiaza, am prins si apusul acolo. E superb. Nu comparati cu Therme pentru ca nu aveti de ce, e cu totul altceva. Luati-va slapi de plaja de acasa si prosoape de la hotel. Veti economisi destul de mult. Noi veneam de la Vik si am preferat drumul de pe coasta, foarte lejer iar peisajul e extraordinar. Oceanul in partea stanga, roci vulcanice peste tot si in dreapta muntii.

7 thoughts on “Tips & Tricks Islanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.