Tips & Tricks Viena

Week-endul trecut a fost week-endul Valentine’s Day si de obicei il petreceam pe meleaguri autohtone. Fie pe la munte, fie intr-o fuga pe la mare la un hotel cu ceva SPA pentru relaxare. Nu suntem mari fani ai evenimentului. Dimpotriva, consider ca dragostea fata de persoana iubita trebuie demonstrata zilnic prin lucruri marunte si prin cuvinte spuse din inima, chestii simple, fara buchete cu inspe mii de trandafiri, ursuleti, torturi in forma de inima si alte chestii de gen.

Si in week-endul trecut aveam planificata o mini-vacanta la munte, in Poiana Brasov la un hotel cu SPA. Visam la zapada, un pic de ski si relaxare. Dar am anulat in ultima clipa rezervand totodata bilete de avion si cazare pentru un city break in Viena. Asa ne-am decis pe moment ca vrem sa petrecem in acel week-end si asta am facut.

Bine, eu visam de ceva vreme sa ajung in Austria dar mai mult in zona de munte si nu neaparat in Viena. Dar na, bugetul era pentru city break si nu pentru o vacanta in toata regula. Astfel, in randurile de mai jos o sa va dezvalui cateva ponturi pentru a avea un city break fain in Viena.

Bilete de avion catre Viena

De departe promotiile Lauda Motion (companie ce apartine de Ryanair) sunt primele ce trebuie cautate atunci cand vrei sa petreci un week-end la Viena. Noi am gasit o oferta perfecta: 14-17 februarie 2020 la pretul de 30 euro/p dus-intors (dar puteti gasi bilete de la doar 17 euro/p). Am adaugat locurile in avion si priority doar pentru o persoana ca sa putem lua un troller mare la bord si am ajuns la pretul de 50 euro/p. Lauda are un orar foarte bun. Pleci dupa pranz si te intorci la fel.

Am decolat vineri dupa pranz si la 17:20 (ora Vienei) am aterizat. Iar la intoarcere zborul era programat la ora 11:30 cu aterizare la ora 14:00 in Bucuresti.

Catre Viena mai zboara Tarom si Austrian Airlines. Cei din urma au si ei oferte foarte bune online. Undeva la 80-90 euro/p dus-intors iar avantajul major este un zbor cu companie de linie. Un mic snack la bord + bauturi alcoolice sau racoritoare, dar si scaune un pic mai confortabile. In plus, Austrian au mai multe zboruri pe zi catre si dinspre Viena, ceea ce ne-a salvat si pe noi intr-un final.

Cazare in Viena

Am tot cautat pe internet si cred ca stiu in acest moment aproape toata cazarile disponbile din capitala Austriei. Ce pot sa va spun din start este faptul ca micul dejun este foarte scump la aproape orice hotel. Am vazut hoteluri si pensiuni cu mic dejun pornind de la 8-10 euro, dar majoritatea au preturi de 15-20 euro/p per noapte. Astfel se poate ajunge in situatia hilara in care un cuplu sa plateasca mai mult pe micul dejun decat pe noaptea de cazare.

Dupa ce tot am oscilat in mai multe hoteluri am ales Holiday Inn Vienna South. Un hotel cu 22 de etaje. Nou construit. Camere foarte moderne si cu un mini-mall la parter unde exista si un supermarket Billa. Hotelul are 4 stele si datorita numarului mare de review-uri pozitive am inclinat catre el.

Pretul este unul extrem de atragator. Daca te inscrii in clubul IHG Reward Club al hotelului vei avea mai multe avantaje foarte placute. In primul rand vei plati un pret mai mic fata de cel normal, astfel noi am platit pentru o camera suma de 148 euro pentru cele trei nopti. In plus, la sosire ne-au surprins cand ne-au oferit o camera family in loc de camera dubla rezervata. Surpriza si mai mare a fost cand am aflat ca vom sta la etajul 21 cu vedere spre oras. Am primit si o mica atentie din partea hotelului. Toate acestea pentru ca ne-am inscris gratuit in clubul mentionat mai sus. How cool is that 🙂

Dupa cum se poate observa din poze camera arata perfect, foarte curata si totul nou si pus la punct + vederea splendida. In camera aveam si un mini bar dar primeam zilnic o sticla de apa plata si una minerala din partea hotelului la care se adauga o cana fierbator, cafea instant, lapte si ceai.

Partea mai putin placuta la hotel a fost micul dejun exagerat de scump. 20 euro/persoana/noapte. Am zis pas. Cu atat mai mult cu cat in 1 minut coboram la Billa. Noi suntem obisnuiti sa mancam dimineata iaurt cu fructe (banane, capsuni etc) si cereale, un pahar de fresh de portocale si o cafea. Cafeaua era oferita in camera. Astfel am cumparat iaurt si fructe de la Billa. Mic dejunul ne-a costat doar 10 euro pentru toate cele 3 nopti.

 

Un alt punct in minus pentru hotel este distanta fata de centru. Vreo 5 km. Nu era o problema daca era statie de metrou in zona, dar nu este. Astfel fie alegi tramvaiul 1 sa ajungi in 30 min in centru, fie iei autobuzul (15 A sau 65A au statie fix in fata hotelului) pana la prima statie de metrou (cam 5-6 statii minim).

Transportul in Viena

Pe noi ne-a socat un pic faptul ca nu exista metrou pana la aeroport, dar la fel de bine ne-a socat si faptul ca nu exista turnicheti in statiile de metrou.

Cea mai buna varianta de a ajunge din aeroport in centrul orasului Viena sau la cazare este trenul. Iar cea mai buna alegere este abonamentul la Wiener Linien. Aici veti gasi abonamente pe 24H, 48H, 72H si saptamanale pentru transportul public din Viena la care puteti adauga si transferul de la si catre aeroport. Noi am ales abonamentul de 72H care costa 17,10 euro de persoana la care am adaugat si transferul catre si de la aeroport. In total am platit 24,4 euro/persoana. De retinut ca acest abonament nu include transferul cu trenul verde CAT. Acesta are pret separat destul de piperat (11 euro per sens catre si dinspre aeroport). Singurul avantaj al sau este ca te duce direct in centrul Vienei si ca nu te incurci atunci cand iei trenul.

Din aeroport catre centrul Vienei se poata lua linia de tren S7 dar si trenurile regionale sau internationale (RJ si RJX) dar aici trebuie sa fiti cu mare bagare de seama si sa va urcati in vagoanele indicate pe ecranele din statii altfel patiti ca noi cand am vrut sa ajungem la aeroport cu trenul RJX 669 de pe platforma 9D dar trenul era legat cu RJX 269 care ducea catre Budapesta si ne-am urcat din platforma 9B, astfel ca in loc de aeroport am ajuns in Ungaria pentru ca respectivul tren s-a despartit de primul la urmatoarea statie si nu a mai oprit timp de 45 minute pana cand a trecut granita la unguri. Norocul nostru a fost ca atat controlorul de tren cat si conducatorul sau au fost oameni de nota 10 si ne-au inteles. In loc sa ne amendeze si sa ne lase de izbeliste s-au oferit sa ne ajute si au vorbit cu colegii de la urmatorul tren care se intorcea spre aeroport penrtu a nu ne taxa la bilete explicandu-le patania noastra.

Legat de transportul in comun. Am folosit atat tramvaiele, autobuzele, trenurile cat si metro-ul. Toate erau curate, circulau dupa ceasul elvetian si aveau legaturi foarte bune intre ele. Ne-am plimbat cu transportul public de toti banii cum s-ar spune.

Unde am mancat in Viena

Nu ascund faptul ca am ajuns in Viena pentru a degusta anumite preparate culinare. Desi preturile sunt destul de mari in anumite localuri ne-au placut cam tot ce am mancat si nu am regretat alegerile facute.

Find seara de Valentine’s Day am tot cautat unde am putea servi o cina romantica. Aveam in cap de acasa sa degustam un snitel vienez facut ca la carte dar vestitul Figlmueller avea ceva recenzii negative la capitolul asta astfel ca l-am sarit. Ulterior am aflat ca restaurantul hotelului Holiday Inn poarta numele de TwentyTwo (este situat la etajul 22, evident) si ar fi perfect pentru o cina romantica. Nu am facut rezervare gandindu-ne ca este destul de liber. O greseala care era sa ma coste doar ca am avut inspiratia ca dupa check-in sa urc la restaurant si sa rezerv totusi o masa. Era ultima disponibila. Restaurantul a fost full si cat am servit masa tot veneau cupluri sa ia masa crezand ca si noi probabil ca vor gasi loc fara o rezervare. Cel putin 20 de persoane au fost refuzate politicos. Servirea a fost perfecta. Aveau si meniu special pentru Valentine’s Day la 55 euro/p cu vreo 6-7 feluri de mancare. Meniul clasic avea doar cateva feluri de mancare si cateva aperitive. Preturile variaza intre 15 si 30 de euro pentru o portie. Am ales snitelul vienez insotit cu sos de merisoare, lamaie si doua tipuri de salate. Snitelul a fost unul de vita. Gatit excelent. Si acum salivez cand ma gandesc la el. Atmosfera a fost una romantica cu lumanari pe mese, cu muzica in surdina, cupluri de toate varstele si cu privelistea catre centrul Vienei de la etajul 22. Perfect.

Snitelul a costat 18,5 euro, un pahar de vin varia intre 5 si 7 euro, iar la asta se adauga si servirea cu paine si unt (3,2 euro/p). In total cu tips a fost 60 de euro pentru 2 persoane.

Cum am tot citit despre celebrul ciolan de porc din parcul Prater am cautat sa fac rezervare la unul dintre restaurante mentionat de Radu in articolul dedicat Vienei doar ca find sezonul rece acesta era inchis pana in martie. Ma resemnasem, dar tot am mers a doua zi in Prater de curiozitate sa vedem ce e pe acolo. Un balci mai mare. Nimic ce sa ma atraga in afara de restaurantul Zum Englischen Reiter care spre surpinderea mea era deschis, era plin de oameni si servea celebrul pork knuckle. Am prins la fix o masa inauntru (multe erau rezervate) si la 20 de minute distanta restaurantul pe cat de mare era, pe atat de plin. Majoritatea localnici ce comandau fix pork knuckle. Adica ciolanul de porc crispy cu hrean, mustar si ardei iute murat sau ciusca cum ii spunem noi. A mers la fix cu o bere la halba. A fost excelent. Pretul a fost de 25 euro pentru ciolan, iar in total cu un pahar de vin si o bere la halba de 0,5 = 31,5 euro.

Urmatoarea destinatie culinara a fost celebrul Tafelspitz servit la celebrul restaurant Plachutta din centrul Vienei. Aici facusem rezervare cu vreo 5 zile inainte sa fiu sigur ca ne vom delecta cu o masa copioasa. Servirea a fost impecabila. Mancarea a fost foarte buna, dar prea multa pentru doar 2 persoane. Am inteles ideea de a scoate mai multi bani de la oameni (pentru a shareui mancarea se mai achita o taxa de 13,7 euro/p) dar se face multa risipa. Din articolul lui Radu mentionat mai sus am inteles ca in urma cu 4 ani se oferea macar mai multa carne. La noi au fost doar doua bucatele medii de carna de vita, in schimb a lipsit clatita pentru supa si au dat din belsug cartofi prajiti si macinati cat si foarte multa supa. La final am vazut pe bon ca piureul de spanac se achita separat inca vreo 5 euro. In total un tafelspitz + doua pahare de vin au costat 61 de euro. Cam mult mai ales ca se face risipa iar portiile de carne sunt mult mai mici fata de ce serveau in urma cu ceva ani. Overall, a fost ok. E un restaurant la care m-as intoarce.

N-am ratat a doua zi sa degustam celebrii carnati vienezi din centrul Vienei, dar mai ales apfelstrudel si sachertorte la cafeneaua Cafe Central (unde am stat 20 minute la coada sa intram). Un strudel cu mere simplu costa 4,8 euro, un sachertorte la fel iar majoritatea prajiturilor au preturi similare.

Practic, am putea spune ca am ales Viena ca destinatie culinara. Degustand ce au vienezii cel mai bun de oferit la acest capitol. De asemenea, n-am ratat sa bem cate un pahar de vin din zona. Spre surprinderea mea vinurile au fost mai bune fata de ce am degustat in Barcelona.

Daca nu vrei sa dai o avere pe mancare in Viena exista si alte posibilitati decente. Paste, pizza si alte mancaruri asemenatoare au preturi ce variaza intre 9 si 15 euro. Noi am incercam o pizza la Vapiano. Singurul restaurant de tip fast food deschis duminica noaptea langa hotel. A fost decenta alaturi de o bere la halba. Pizza a costat 10,5 euro si berea 4 euro.

Obiective turistice Viena

Cum delicatesele prezentate mai sus ne-au scos destul de multi bani din buzunar am decis intr-un final sa nu intram la nici un obiectiv turistic cu taxa. In plus, muzee am tot vizitat, gradini zoologice la fel, deci ramanea doar sa intram la unul dintre palate, dar dupa ce am vazut pe youtube cam ce presupune am zis pas si aici.

Am fost in schimb sa vedem Catedrala Sfantul Stefan din centrul Vienei. Ne-am plimbat de mai multe ori prin centru orasului, atat ziua, cat si noaptea unde am vazut palatul Hofburg. Am fost in parcul Prater, dar si pe faleza Dunarii ca sa vedem biserica St. Francis of Assisi.

Duminica am petrecut-o intr-o plimbare lejera la palatul Schönbrunn. Aici am urcat pe dealul Gloriette pentru o priveliste frumoasa asupra palatului. Ulterior am fost mers in centru pentru a degusta deserturile clasice vieneze la Cafe Central, una dintre cele mai vechi cafenele din Viena deschisa in anul 1876. Nu se pricep atat de bine vienezii la cafele, iar preturile mi se pare piperate (un cappuccino costa 5,3 euro – mai scump ca o prajitura), dar atat apfelstrudelul cat si Sachertorte au compensat din plin.

Seara am petrecut-o la Therme Wien pentru a ne relaxa un pic. Desi ne asteptam sa fie aglomerat spre surpinderea noastra a fost chiar liber. Pretul de intrare pentru 3 ore este de 20,5 euro/p la care se adauga 4 centi pe minut daca se depasiti cele 3 ore. Se achita totul la final. Nu platiti nimic in avans. Cum a fost deschis in 2010 are mecanisme un pic mai invechite daca faci comparatie cu Therme Bucuresti. Totusi, design-ul la interior este destul de fain si modern.

La Therm Wien se ajunge foarte usor tinand cont ca linia de metrou U1 te lasa fix la intrare. Cu acest lucru pot spune ca au egalat Therme Bucuresti la puncte 😉

Ce ne-a surprins au fost zonele de relaxare pentru cupluri, interzise celor sub 14 ani. E o zona ferita de ochii curiosilor si cuplurile de regula sunt mai tandre si mai intime. Ni s-a parut ok. Nimic deplasat. Doar ca atunci cand am vrut sa urcam la saune (se achita 8,5 euro/p in plus) era un afis in care eram atentionati ca in saune accesul se face fara costum de baie. Aveai voie doar cu prosop. Am intrebat mai multa lume si initial am zis ca nu mergem. Dar ne-am luat inima-n dinti si am intrat intr-un final. Toata lumea era foarte relaxata acolo. Majoritatea umblau goi sau cu prosopul tinut asa lejer pe ei. Erau atat femei cat si barbati de toate varstele, de la 16-17 ani pana la 60-70 de ani. Nu se uita nimeni insistent la tine daca ramai cu prosopul pe tine chiar si in saunele umede. Sunt mai multe zone de relaxare, exista chiar si un bistro special pentru cei ce fac sauna. Ba mai mult, exista un jacuzzi mare si o piscina in aer liber unde toata lumea statea dezbracata. Ulterior am cautat pe internet despre sexshop easybox pentru a afla daca exista livrare gratuita si pe langa asta am aflat ca in fapt asta e traditia pentru a face sauna in majoritatea tarilor nordice, inclusiv in Austria, Deh, cu traditiile nu te joci. A fost o experienta interesanta 🙂

Concluzie

Viena poate fi o destinatie relaxanta pentru un city break chiar si in luna februarie. Noi am prins putina ploaie in seara cand am ajuns, urmatoarele doua zile a fost insorit si vreo 10 grade. Destul de ok pentru plimbare la final de iarna (daca-i putem spune iarna). Pentru a va face o idee cat ne-a costat pe noi escapada la Viena am facut cateva calcule mai jos.

Costuri city break Viena:

  • bilete de avion: 50 euro/p
  • cazare 3 nopti: 75 euro/p
  • transport + transfer aeroport: 25 euro/p
  • mic dejun: 5 euro/p
  • mancare: 120 euro/p
  • intrare la Therme Wien: 30 euro/p (cu tot cu sauna si minutele suplimentare)
  • alte cheltuieli + suveniruri: 15 euro/p

TOTAL = 320 euro/p

 

5 thoughts on “Tips & Tricks Viena

  1. Stai, de aia ai pierdut avionul? Ca n-ai nimerit trenul?! :))

    Mie mi se pare una dintre cele mai ok retele de transport in comun, atat metrou, cat si tramvaie si restul. Pe trenurile alea scrie S7 sau CAT. Nu stiu cum ai ajuns la vecini! 😀

    1. Boss, mai citeste odata. CAT e tren separat, platesti 20 euro/p doar pentru el. S7 venea prea tarziu asa ca am luat RJX-ul care teoretic trebuia sa ne lase la aeroport doar ca trebuia sa ne urcam in vagoanele din fata nu in cele de la mijloc care duceau direct in Ungaria. Shit happens 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.