Am descoperit litoralul grecesc abia in 2014. A fost dragoste la prima vedere. Am ales Zakynthos pentru ca am citit ca este o insula recomandata cuplurilor, in plus am vazut extrem de multe peisaje fantastice precum plaja Navagio vazuta la apus, dar si apa de o culoare cunoascuta drept electric blue. A fost superb in Zakynthos, insa o sa povestesc intr-un alt articol pentru ca azi vreau sa va spun cat de minunata e insula Lefkada mai ales ca tot azi cei de la Vola.ro au o oferta de nerefuzat pentru o vacanta in vara lui 2017: (bilet de avion + 7 nopti de cazare).
Lefkada mi-a atras atentia din prisma celebrelor plaje cu peisaje spectaculoase. Este o insula care este legata de continent printr-un tunel subacvatic si un pod mobil. Peisajul inca de cand pasesti pe insula este magnific. Astfel nu e de mirare ca an de an numarul turistilor creste.
1. Cazare in Lefkada
Find o destinatie intens vizitata in perioada verii este recomandat sa rezervati din timp. Noi cand am plecat am rezervat de prin ianuarie pentru sfarsit de august, inceput de septembrie. Noi am ales statiunea Nikiana, mai exact undeva la iesire la Villa Magemenou. (ne-a costat 500 de euro/5 nopti – 4 adulti si un copil). Am ales aceasta vila in principal datorita faptului ca ofera la ultimul etaj un apartament cu doua dormitoare spatioase, avea un balcon cu o priveliste superba, in fapt din toate camerele aveai o proveliste superba. La asta se adauga si pretul bun tinand cont ca ni se ofera si micul dejun care desi era cam acelasi in fiecare zi (cu mici exceptii) era destul de consistent si includea pe langa sandwich-uri, omleta, iaurt grecesc din plin, nutella, unt, cafea, suc de portocale si uneori fructe.
Din Nikiana poti ajunge destul de usor la cateva obiective turistice din apropiere, pe celebrele plaje ale insulei cat si in statiunile mari din apropiere.
2. Transport
Tinand cont ca aeroportul este foarte aproape, este evident ca recomand transportul cu avionul, insa trebuie sa stiti ca daca nu prindeti o oferta buna (gen cea de care v-am precizat la inceput) pretul este unul destul de maricel si la 4 adulti se poate lua in considerare si drumul cu masina.
Noi am ales sa mergem cu masina datorita pretului mult mai mic. Noi fiind din Tulcea era oarecum aiurea sa mergem cu masina pana in Bucuresti, sa lasam masina in parcare platita, sa luam avionul (destul de scump) si acolo in Lefkada sa inchiriem o alta masina. Costurile ar fi fost cel putin triple. Asa ca am ales ruta cu masina si cum e un drum lung am decis sa stam o noapte in Asprovalta. Am facut cam 12 ore pana aici unde am luat masa la malul marii si ne-am odihnit. A doua zi am traversat Grecia de la est la vest in aproximativ 5 ore si jumatate. In total am parcurs aproximativ 1400 de km. La un consum mediu de 6,5 la suta (diesel) reiese un cost de 450 lei doar dus. Cu tot ce ne-am plimbat pe acolo am ajuns pe la 3100 de km parcursi in total, astfel costul total a ajuns la 1.000 de lei la care adaugam si vinieta de Bulgaria pe 7 zile + taxele de autostrada din Grecia si ajungem la 1.200 lei. Daca impartim la 4 reiese un cost de 300 lei de persoana.
3. Cand sa mergi in Lefkada
La inceput de septembrie (oricand intre 1 si 15). In primul rand datorita vremii mult mai prietenoase cu pielea noastra. In iulie si august soarele este foarte puternic iar caldura poate fi de nesuportat. Am patit-o pe pielea mea la inceput de august de doua ori la rand. Temperatura medie pentru inceput de septembrie este de 28-29 de grade, insa e posibil pe alocuri sa depaseasca si 30 de grade. Apa e foarte calda si tocmai buna de balacit, in schimb soarele nu mai e atat de puternic. In al doilea rand recomand inceputul lui septembrie datorita preturilor mai mici, atat la cazare cat si la taverne, magazine etc. Eu am sesizat o scadere si cu 20-25% a preturilor, insa trebuie sa cereti aceste reduceri, asta e secretul cand vrei sa mananci la taverna in Grecia, negociaza 🙂
4. Taverne
Cum am mancat si la taverne cu mancare destul de proasta (ca sa nu spun foarte proasta) dar si la taverne cu mancare excelenta stiu cat de dificil este sa gasesti un loc unde sa nu te simti jefuit si totusi sa mananci o mancare excelenta. Ca mai toti turistii caut pe internet, insa nu o sa gasesti foarte multe indicatii, poate ceva nume de taverne aruncate aleator, insa fara o directie clara. In Lefkada am mancat la vreo 5-6 taverne, insa doar la una dintre ele am revenit (3 seri la rand) pentru ca desi pretul era mai mare, mancarea era excelenta. Portii mari, un tzatziki extraordinar de delicios, servirea ireprosabila si locatia (in portul de la intrare in Lefkada Town). O portie de tzatziki costa 3 euro, o bere 3,5 euro, o dorada la gratar era 12 euro, caracatita la cuptor era 13 euro, o portie de cartofi cu branza rasa si adusi in coaja de copac era 3,5 euro. Numele tavernei este PaeiKairos. Aici aveti pagina de facebook unde puteti vedea ca au si peste 177 de review-uri (4,5 stele) si de asemenea de unde puteti lua indicatii de orientare. Adaug si site-ul lor www.paeikairos.gr
5. Plaje
Cea mai celebra plaja din Lefkada este Porto Katsiki si cu siguranta daca ajungeti pe insula o sa vreti sa o vedeti. E o plaja destul de aglomerata si mai greu accesibila, trebuie sa cobori niste trepte abrupte, insa se merita macar pentru jumatate de zi (recomand sa mergeti dupa pranz pentru ca dimineata este umbra). Apa este de un albastru superb datorita pietricelelor albe din apa. Recomand sa va luati si incaltari de plaja adecvate. Gasiti sus inainte de coborare 2-3 magazine de unde puteti cumpara cafea, racoritoare si chiar sandwich-uri.
A doua plaja ca si frumusete din Lefkada din pacate a disparut in urma unui cutremur, plaja se numea Egremni am avut ocazia sa o vad cand am luat croaziera in jurul insulei. Vasul a acostat acolo si am avut liber cred ca o ora jumate sa lenevim pe plaja.
O alta plaja superba este cea de la Agion Nikitas. Mie unul mi-a placut foarte mult deoarece era un golfulet unde apa era linistita, foarte clara si erau multe pietre ceea ce insemna ca e un loc propice pentru snorkeling. De asemenea intrarea in apa era lina si nu abrupta precum la celelalte plaje vizitate.
Plaja Kathisma este considerata ca find cea mai amenajata plaja de pe insula. Gasesti aici de la taverne la sezlonguri si pana la sporturi extreme. Mancarea nu este stralucita la taverne, dar e ok. Preturile nu sunt nici ele foarte mari. Plaja in schimb e superba, foarte lunga de altfel, iar apa arata fantastic.
Ultima plaja pe care v-o recomand dar doar daca stati bine cu rezistenta este plaja Milos. Ca sa ajungeti pe ea va trebui sa traversati un munte. Ei bine, nu chiar un munte dar un deal foarte mare. Il urcati si apoi il coborati, e foarte dificil. Exista si varianta mai comoda cu barca rapida, dar pierdeti peisajele superbe pe care le puteti imortaliza cand ajungeti sus.
6. Obiective turistice si alte lucruri de facut in Lefkada
Noi am fost sa vizitam o cascada care era cam secata tinand cont ca nu plouase de ceva timp. Se numeste Cascare Waterfalls. Pana la ea veti gasi ca defapt drumul in sine este cel mai frumos. Acolo pe mine m-a mancat undeva sa intru in apa in locul unde cadea cascada. Nu faceti asta. Apa e foarte rece si simti cum te “taie la mijloc”.
Un alt obiectiv turistic interesant este manastirea Faneromeni. O manastire precum o mica gradina zoologica. O oaza de liniste dupa cum au spus si multi alti turisti. In primul rand o sa fi fermecat de peisaj, cocotata sus pe deal are o priveliste superba catre mare. In al doilea rand o sa ramai uimit de cate animale si-au gasit adapost aici, de la caprioare care cersesc siret de mancare la papagali, pesti, veverite si extrem de multe specii de pasari.
Croaziera in jurul insulei este recomandata de mai toti care ajung in Lefkada. Nici eu nu fac exceptie.Costa aproximativ 20-25 de euro/persoana cu pranz inclus (o portie de souvlaki). Este interesant sa vezi mai multe locuri in aceeasi zi mai ales cand ai pauza de balaceala sau de shopping. Cea mai interesanta parte a excursiei este popasul din insula vecina Kefalonia, mai exact in portul Fiskardo, extrem de frumos.
Daca iti plac sporturile extreme pe plaja Kathisma poti sa zbori cu parapanta. Pretul in 2015 era de 40 de euro cu tot cu filmare (pe un card microSD care e inclus in pret).
Mi-am luat inima-n dinti si am zis ca trebuie sa zbor si eu, macar pentru cateva minute. A fost ceva unic, nu stiu cand si daca voi mai repeta, dar sa zbori pe deasupra unei plaje, cand pe mare, cand peste stanci, nu poate decat sa fie palpitant si cu palpitatii destul de mari.
- Profitul meu din afiliere – septembrie 2024 - October 1, 2024
- Profitul meu din afiliere – august 2024 - September 1, 2024
- Profitul meu din afiliere – iulie 2024 - August 1, 2024