Oaia neagra (sau despre cum in Romania teapa e normala, morala si aproape legala)

Am stat un pic si am cugetat daca sa scriu sau nu despre problema iscata intre afiliati si advertiserul magazinuldescule.ro

Well, desi pe 31.12.2017 am scris ca o sa raman in bula mea si nu o sa-mi mai pese de ceilalti afiliati care pornesc la razboi doar cand sunt ei atacati, am zis ca nu pot sa-l las pe Marius sa fie el singura oaie neagra. Astfel, mai bag o fisa.

Povestea pe scurt:

UPDATE: Ca sa fie si mai clar. Magazinuldescule.ro imputa ca find comisioane frauduloase acelea care vin din traficul platit de afiliati prin Google AdWords, dar in TOS-ul advertiserului nu era trecut nici o restrictie in acest sens, ceea ce inseamna conforma contractului ca se aplica TOS retea ce permite promovarea prin AdWords cu interzicerea brand bidding-ului. Advertiserul nu a avut nici o problema cu traficul si vanzarile aduse timp de cateva luni de zile de catre afiliati, insa la un moment dat cand factura s-a facut mai mare a inceput sa caute scuze pentru a nu achita.

Advertiserul magazinulcuscule.ro a fost suspendat din platforma 2Performant pentru neplata unor facturi ce totalizeaza ~15.000 lei. Facturile reprezentau comisioanele aprobate si neplatite aferente lunilor noiembrie si decembrie (suntem deja in martie). Afiliatii au intrebat de la inceputul lunii februarie de ce nu se platesc facturile. Rapunsul a fost ca se rezolva in 2 zile. N-a fost asa. Apoi au schimbat-o si au spus ca se suspecteaza comisioane frauduloase. Li s-a spus ca se ofera suport si acces la orice au nevoie ca sa se rezolve problema. N-au vrut. Au zis ca investigheaza impreuna cu 2Performant, doar ca reteaua a venit cu un raspuns care dupa parerea mea demonteaza orice acuzatie

Iata punctul de vedere oferit de 2Performant:

2Performant urmeaza de fiecare data procedurile legale de recuperare a prejudiciilor in cazul intarzierilor de plata, ca ultima solutie. Avem o rata de recuperare efectiva de peste 98% a sumelor datorate de catre advertiseri din 2009 si pana astazi. Procentul de mai sus nu include sumele din procesele castigate dar in care recuperarea efectiva a banilor intarzie din cauze obiective care nu se afla sub controlul nostru – cum este si situatia Declub.ro, unde intr-unul dintre dosarele asociate am obtinut o sentinta favorabila in decembrie 2017 fara ca asta sa insemne recuperarea banilor, cel putin deocamdata. http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000534708&id_inst=301
Si in litigiul cu firma care opereaza Magazinulcuscule.ro vom urma aceiasi pasi.

Practic, acest lucru demonstreaza faptul ca advertiserul da dovada de rea-vointa si nu doreste sa achite comisioanele realizate in mod corect de afiliatii care i-au promovat produsele si le-au adus vanzari.

Faptul ca au mai fost in trecut destule cazuri de gen in care mai multe magazine online nu au dorit sa achite datoriile fata de afiliati iar majoritatea proceselor intentate inca sunt pe rol de ani buni, a dus la o schimbare de atitudine din partea afiliatilor. Eu am atras atentia asupra celor care m-au pagubit prin diverse metode: de la QuickMobile la deClub, evoMAG, watchsop sau Vonino. Am spus public ce am avut de spus, dar majoritatea au dat din umeri si au spus in gand: “bine ca nu mi s-a intamplat mie”. Astfel schimbarea de atitudine semnalata de Marius pe blogul sau e una de bun augur.

De ce in Romania e normal sa dai teapa

Pentru ca asa ne sta in fire. Am facut cunostiinta cu tepe luate online inca de prin 2004 cand am comandat un procesor de PC de la un magazin online care mi-a trimis unul SH stricat si fara factura. A doua prin 2010 cand am si luat atitudine. Povestea am relatat-o pe blog AICI si a devenit unul dintre cele mai populare articole scrise de mine ever. Undeva la 60.000 de accesari si 180 de comentarii. La fel ca si acum, parerile sunt impartite, extrem de multi m-au acuzat pe mine ca de ce am luat atitudine si nu am acceptat teapa ca pe ceva normal, moral si aproape legal. Trist, dar cat se poate de adevarat.

Revenind la oile noastre. Povestea cu magazinuldescule.com si expunerea adevarului a impartit din nou oamenii in trei categorii:

  • cei care sunt de acord ca adevarul trebuie spus cu subiect si predicat si ca in Romania tepele trebuie semnalizate chiar si printr-o campanie de constientizare prin care sa atragi atentia ca nu e tocmai ok sa profiti de banii altora si apoi sa spui ca nu platesti constient fiind ca nu poti sa patesti mai nimic
  • cei care sunt partial de acord cu luarea de atitudine, insa care considera ca e mai ok sa astepti ca advertiserul care a dat teapa sa fie dat in judecata si sa astepti 2-3 ani pana se finalizeaza procesul ca sa nu primesti oricum nimic
  • cei care te considera pe tine cel care incerci sa atragi atentia asupra tepelor care se dau drept un golan care faci parte dintr-un grup infractional. Ca asa e in Romania, daca expui adevarul despre o teapa si nu o accepti ca atare si iei atitudine esti golan si infractor. Imi aduce aminte de golanii aia din ’90, dar deh, ce stiu eu, un infractor, un golan, o oaie neagra.

Astfel, putem observa ca in Romania oamenii sunt obisnuiti sa dea si sa ia teapa. Unii spun ca e normal sa-ti asumi asta cand faci business, doar ca eu consider ca intr-o lume normala nimeni nu ar trebui sa fie de acord cu o astfel de practica.

Comentariul facut de un membru al grupului de Facebook Comert Electronic. De fapt tot acolo apar si altii care sustin ideea cum ca teapa e normala. Repet, grup de comert electronic. Un loc unde probabil te-ai astepta la oameni cu o gandire peste medie si care sa respinga ideea de teapa. Well, se pare ca nu. Tot pe grupul acesta a aparut si un reprezentat al magazinului de scule. Reprezentant care acum o da la intors cu frauda si spune ca e inselaciune iar afiliatul in cauza e un sarlatan pentru ca: ATENTIE! A trimis trafic platit pe banii lui din AdWords iar ei considera astfel ca afiliatul desi a facut totul conform TOS advertiser & TOS retea, a deturnat comenzi si a inselat magazinul. Am mai specificat si in trecut, asta e atitudinea celor care nu inteleg si nici nu vor sa inteleaga marketing-ul afiliat. Au venit vanzari, s-au facut bani pe banii si munca altora, a fost fain. Ah, sa platim. De ce? Clientii aia oricum veneau la noi. Dap, cunoastem. Despre astfel de personaje am mai discutat si in trecut si de aceea am propus ca macar o mana de afiliati si poate unii reprezentanti ai retelelor sa punem cap la cap un ghid de bune practici in afiliere. Macar sa incercam sa prevenim astfel de cazuri pe viitor. Cei responsabili cu afilierea in magazinele online inscrise in retele in cele mai multe cazuri habar nu au ce inseamna afilierea, cei care stiu cu ce se mananca cat de cat sunt extrem de putini din pacate.

3 thoughts on “Oaia neagra (sau despre cum in Romania teapa e normala, morala si aproape legala)

  1. Mie mi-sa zis aceeasi lucru legat de angajari, conditii de munca, etc. “De ce nu accepti ca asa merge treaba?”. Pentru ca pur si simplu nu este normal! Nu este normal in afiliere, nu este normal in angajare, in nimic. Atitudinea romaneasca de genul “Las’ ca merge s-asa!” ar trebui sa dispara once and for all.
    Partea misto este cand vezi pe unul plangandu-se de ceva dar la randul lui face la fel dar tu cand intrebi de ce, el iti raspunde ca va face altfel cand fac si altii. Oameni buni!?! Daca toata lumea zice asa normal ca vom trai toata viata intr-o tara defecta. Schimbarea trebuie sa vina de la fiecare din noi, pentru cazul de fata: atat timp cat va exista si un singur afiliat care accepta asa ceva, se va gasi un advertiser care se invata ca poate sa faca asa ca gaseste fraieri.

  2. Sunt multe site-uri care au iezit din 2 performant si nu mai platesc cum ar fi wildfashion.ro. Doar ca asta cu scule are o suma foarte mare. Asa incepem sa ne pierdem increderea.

  3. Dupa cum am scris si la Marius, daca iti pui speranta in justitie si astepti ca justitia sa-si faca datoria nu prea e OK sa te razbuni intr-un fel sau altul in prealabil pentru ca treaba aia poate sa fie folosita impotriva ta in justitie. Desigur depinde foarte mult de context, dar justitia poetica nu-si are rostul intr-o disputa de genul atunci cand cel vatamat are pretentia ca justitia reala sa faca ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.