Daca Revelionul din 2016 l-am petrecut in Italia la Roma unde ne-am simtit foarte bine, dar ne-a lipsit un pic spiritul de sarbatoare si petreceriile pana-n zori, in 2017 am zis sa schimbam un pic lucrurile si sa cautam o destinatie de city break unde putem sa si petrecm cum se cuvine noapte dintre ani. Initial ne-am gandit la Barcelona, dar cand am vazut ce preturi sunt pentru bilete de avion cat si pentru cazare in perioada respectiva am inceput sa cautam alternative. La doar cateva zile dupa apare o promotie Ryanair la bilete de avion si imi sare in ochi Valencia la un super pret cu plecare din Craiova. Am zis ca deh, daca tot conduc de la Tulcea la Bucuresti pot sa o fac si pana la Craiova.
1. Bilete de avion ieftine catre Valencia
Eu cand am gasit oferta era o diferenta imensa intre Bucuresti si Craiova (~200 euro/p) si de aceea am ales Craiova. Acum ma uit pe Vola.ro si observ ca diferenta nu mai e asa mare. La o simulare pentru inceput de aprilie am observat ca din Craiova biletele sunt 46 euro/p dus-intors, din Cluj pretul e de 88 euro/p, pe cand din Bucuresti pretul e de 86 de euro/p. Pana la urma totul tine de perioada in care vrei sau poti sa pleci.
2. Cazare in Valencia
Noi am oscilat pana in ultima clipa intre un hotel situat la nord-vest de centrul istoric si un altul situat in zona dinspre plaja si Oceanograf. L-am ales pe cel din nord-est pe numele sau Kramer Hotel. Un super hotel ce pune accent pe curatenie si pe facilitatile oferite oaspetilor. Angajatii sunt zambitori si te ajuta cu orice ai avea nevoie.
Amplasarea este buna pentru ca e la doar 20 de minute de mers pe jos de Mercat Central, la 5 min de mers pe jos de Gradiniile Turia (tot aici e si statia de metrou) si la 10 min de Bioparcul din Valencia. Singurul dezavantaj e ca trebuie sa schimbi 2 mijloace de transport ca sa ajungi la Oceanograf, in port sau la plaja. Acum depinde si de preferintele fiecaruia.
La micul dejun ai de ales intre un mic dejun simplu cu un corn si o cafea, mic dejun mediteranian (ce include cafea la alegere, un pahar mare de suc proaspat de portocale, corn, o felie mare de toast cu unt sau gem, iaurt si cereale) sau varianta de mic dejun mai consistent ce includea omleta sau oua ochiuri cu bacon si carnati, suc de portocale, cafea si jamon. Daca nu era inclus preturile erau destul de ok: 2,5 euro pentru cel simplu, 5,5 euro pentru cel mediteranian si 8,5 euro pentru cel consistent.
3. Transportul in comun
Valencia este un oras recunoscut pentru transportul in comun foarte bine pus la punct. Am ramas uimit de cate peste de biciclisti aveau si cum erau repsectati de soferi. Practic puteai sa strabati intreg orasul de la nord la sud doar pe bicicleta fara sa incurci pe nimeni. Puncte de inchiriere erau mai peste tot si asta e un mare plus. Noi am preferat insa mersul pe jos si nu glumesc cand spun ca dupa 5 zile de Valencia am inregistrat in aplicatia S Health nici mai mult si nici mai putin de 90 de km. E drept ca am luat si metroul in special seara la intoarcere cand ne lasau picioarele. Metroul este foarte ieftin fata de alte orase europene (8,8 euro pentru 10 calatorii). O calatorie inseamna 90 de minute cu orice mijloc de transport (am mai vazut acelasi sistem si in Torino). Pentru cursa de la sau catre aeroport se percepea un pret special. O astfel de cursa costa 4,9 euro/persoana, dar e foarte ok fata de alte aeroporturi.
De retinut ca nu exista statii de metrou langa cele mai importante obiective turistice din Valencia: Oceanograf, Orasul Artelor si Stiintelor sau plaja Malvarrosa. Daca nu aveti chef de plimbare pe jos de vreo 2 km va sfatuiesc sa luati in calcul si autobuzele care duc catre aceste obiective.
4. Obiective turistice
Pentru inceput va recomand o vizita in centrul istoric al Valenciei. O plimbare de dimineata in bataia soarelui pe stradutele inguste o sa va faca bine. Ca obiectiv principal puteti sa luati Mercat Central. O piata cum doar in Spania gasesti. Nu va dati inapoi de la a gusta gratis ceea ce vi se ofera, ba va sfatuiesc sa si cumparati fie cateva felii de jamon, tapas cu masline sau orice altceva va face cu ochiul. E o nebunie de arome, de gusturi si culori. Mi-ar placea sa vrem si noi asa ceva doar ca noua ne plac supermarket-urile mai mult ca orice din pacate.
Dupa o tura sau mai multe prin piata probabil o sa simtiti nevoia de liniste si nimic nu se compara cu o cafea servita la una din terasele aflate in centrul vechi. Va veti incarca cu energie fie de la soare, fie de la cafea ca mai apoi sa porniti catre o alta destinatie.
Aveti la dispozitie spre sud-est fie plaja Malvarrosa si portul aferent ori Oceanograful si Orasul Artelor si Stiintelor sau daca sunteti pasionati de fotbal puteti da o fuga la stadionul Mestalla ca sa vedeti cum arata un stadion al unei echipe de nivel mediu intr-o tara unde fotbalul este rege.
La plaja va recomand sa mergeti cand aveti chef de plimbare pentru ca este o plaja foarte lunga si foarte lata, nu va faceti griji daca vi se face foame, mai toate terasele sunt deschise chiar si pe timpul iernii (vorba vine, in ianuarie au fost si 20 de grade 🙂 ). Puteti sa inchiriati o bicileta chiar la intrarea spre plaja unde se afla si un parculet cu palmieri in caz ca vreti sa strabateti toata plaja.
La Oceanograf va recomand sa nu ratati show-ul cu delfini. Iarna dureaza cam 20-25 de minute pe cand vara cam 45 de minute. Este gratuit in limita locurilor disponibile si se desfasoara de 3 ori pe zi (orele sunt afisat pe un panou langa ghiseul de unde se cumpara biletele). Cand cumparati biletele va recomand sa alegeti la pachet si biletul la Muzeul Stiintelor (veti plati doar 2 euro si un pic in plus fata de 8 euro cat e daca optati separat). Pretul de intrare la oceanograf este de 29,10 euro pentru adulti (+12 ani) si 21,85 euro pentru copii (4 – 12 ani). Inauntru e de vis, de la balenele Beluga la morse, foci, pinguini, crocodili, testoase, rechini si tot felul de pesti si amfibieni. Iti ia cam 2 ore si ceva sa vizitezi tot.
Muzeul Stiintelor este la 5 minute de mers pe jos de oceanograf si o sa va surprinda atat prin arhitectura aparte cat si prin ce are de oferit vizitatorilor. De la machetele unor nave spatiale ori sateliti la aparate interactive cu ajutorul carora veti putea descoperi extrem de multe lucruri. Imi pare rau ca nu am stiut si de faptul ca poti cumpara un bilet separat pentru a intra in camera cu gravitatie zero. Parea un lucru interesant.
Bioparc-ul din Valencia este fara doar si poate cea mai frumoasa gradina zoologica pe care am vizitat-o. Separarea animalelor atat de vizitatori cat si intre ele se face printr-un “gard” natural ce include apa, lemne si bolovani. Singurele locuri unde am vazut ziduri erau in zona felinelor. Din punctul meu de vedere cred ca toate asa-zisele gradini zoologice din Romania ar trebui desfiintate si sa construiasca macar un singur astfel de bioparc si la noi. Pana atunci va sfatuiesc sa va duceti copiii in astfel de bioparcuri unde pot vedea pe viu animale fericite ce traiesc in conditii mai mult decat decente.
Gradiniile Turia – o insiruire de parcuri ce au fost construite pe albia raului Turia ce strabatea orasul in urma cu 60 de ani. Datorita unor inundatii masive in jurul anilor 1950 s-a hotarat schimbarea cursului acestui rau astfel a aparut un imens spatiu gol pe care Primaria din Valencia a decis sa-l transforme intr-un imens spatiu verde cu palmieri, mandarini, flori, terenuri de sport, parcuri tematice si alei pentru biciclisti.
5. Unde mananci bine in Valencia
Daca nu ai mai fost in Spania probabil o sa te socheze programul pe care acestia l-au adoptat cu bratele deschise. Vrei o cafea sau un sandwich pe la 10 dimineata? Ei bine, ai de cautat destul pana o sa gasesti un local deschis. Pranzul se serveste dupa ora 14:00, in fapt cam totul e decalat cu 2-3 ore fata de ceea ce ar fi normal pentru noi.
De ce? Ei bine, pentru ca spaniolii stiu sa se distreze si nu singuri, oh nu, ci cu familia si prietenii. Nu de putine ori am vazut grupuri mari de oamenii de toate varstele stand la terasa. E drept ca era si perioada de asa natura dar am inteles ca ei gasesc orice motiv doar ca sa sarbatoreasca.
Deci, vrei sa mananci in Valencia? Pei in primul rand verifica orarul restaurantului pe Google sau pagina de Facebook ca s-ar putea ca tocmai duminica el sa fie inchis (dap, am patit-o noi dupa ce am strabatut jumatate de oras).
Ca de obicei la sfarsit de vacanta am descoperit si zona unde se mananca ieftin si bine in Valencia si am zis sa o impartasesc cu voi ca bine ne-ar fi prins sa stim si noi dinainte:
In aceasta zona gasesti de la cele mai bune tapas din Valencia (Tanto Monta) cu doar 1,7 euro/bucata (nu cred ca poti manca mai mult de 3-4/p) la restaurante asiatice de tip all you can eat (pentru doar 9,9 euro/p) ce includ si preparate gen scoici, midii, creveti, inele de calamar etc., la pub-uri cu burgeri la promotie (6-7 euro la pachet cu cartofi prajiti si bere) sau pizzerii unde o pizza mica porneste de la doar 1 euro.
In centru, la malul marii sau langa obiectivele turistice preturile sunt cam mari. Am dat si 18 euro pe 2 asa-zise sandwich-uri + 2 cafele sau 55 de euro pe 2 portii de vita la gratar cu cartofi si o carafa de sangria. Era noapte de revelion si dupa 1 ora si jumatate de cautat un rastaurant deschis care sa aibe si o masa libera cred ca am fi dat si 100 de euro pe portiile respective :). Cam 60% din restaurante erau inchise, oamenii prefera sa stea cu familia si prietenii decat sa faca bani, asta spune multe despre societatea in care traiesc.
Celebra paella ce se spune ca a fost creata in Valencia, iar noi am gustat-o mai intai la autoservirea din bioparc. Nu ne asteptam sa fie cine stie dar la cat de foame ne era dupa plimbare pot spune ca a fost bunicica, insa peisajul a facut totul. Apoi am zis sa o luam si noi pe urmele tuturor turistilor si sa mergem sa gustam paella la celebrul restaurant “La Pepica”. Popularitatea acestui restaurant se trage de la vizitele Regelui Spaniei si ale lui Ernest Hemingway. Totusi am fost uimiti de faptul ca ziua in amiaza mare restaurantul era full si a trebuit sa asteptam cateva minute ca sa intram. Inauntru atmosfera e mai degraba de autoservire, galagie multe, agitatie si ospatari de varsta a 3-a. Paella insa a fost buna, pretul mult prea mare din punctul meu de vedere, insa merita o vizita.
Ca si sfat ce se aplica in general in orice calatorie, daca vreti sa beti o cafea buna, sa mancati ceva foarte bun, cautati locurile unde merg localnicii. Noi am descoperit o cafenea a unei localnice ce parea surprinsa ca la ea intra si turisti. Inauntru era fetita ei de 6-7 anisori si un domn de 60 si ceva de ani care citea un ziar de sport si sorbea linsitit dintr-o cafea. De departe aici am avut parte de cea mai buna servire si cea mai buna cafea din Valencia unde mai pun cornuletele din care izvorea ciocolata in valuri (la propriu). Pretul? 4 euro in total. Cat o cafea din aia de nu poti sa o numesti cafea de la Starbuck’s.
6. Party people
Nu crezi pana nu vezi. Dar da, spaniolii stiu sa se distreze. Eu cred ca oamenii astia lucreaza in schimbul 3 ca party people. Totul incepe seara pe la 22:00 cand se aduna la cina. La 12 noaptea pleaca pe la cate un bar iar la 3-4 dimineata cauta cluburile. Am tot citit despre chestia asta si nu am crezut pana nu am vazut. Poza e drept facuta in noaptea dintre ani, dar la 04:30 AM cand noi ne indreptam spre un taxi ca sa mergem la hotel oamenii astia stateau la coada ca sa intre in club si aveau ceva de asteptat pentru ca…dap, clubul era plin si intrau alte persoane doar cand altii plecau.
Ca fapt divers, pentru intrarea in club am achitat online 15 euro/p si am primit gratis 2 bauturi de fiecare la alegere. Noi am gasit bilete pe un site dedicat cluburilor (in special pentru orasele mari din Spania): Xceed.me
PS Spaniolii nu prea stiu engleza. Si nu vorbesc despre cei mai in varsta sau care nu au vreo treaba cu turistii. Nu, cei din baruri, restaurante, cluburi habar nu aveau sa lege o fraza in engleza. Ne-am inteles mai mult prin semne cu ei.
Ca si concluzie, Valencia este un oras superb ce merita vizitat in orice anotimp. Poti sa mergi cu familia, poti sa mergi doar cu iubita, poti sa mergi singur etc. Ai ce sa vizitezi, daca ai noroc poti sa faci plaja chiar si in ianuarie, poti sa te distrezi noapte in cluburi ba chiar poti sa conduci si un Ferrari cu doar 40 euro (era in fata la Oceanograf).
- Profitul meu din afiliere – august 2024 - September 1, 2024
- Profitul meu din afiliere – iulie 2024 - August 1, 2024
- Cum a fost la Affiliate Summit 2024 - June 20, 2024
As fi tare recunoscator daca mi-ai spune unde ai baut cafeaua aia..
Din pacate nu am retinut numele, doar stiu ca ma indreptam spre stadionul Mestalla si era undeva pana sa ajungem pe Av. de Blasco Ibanez tot la strada principala.