Tips & Tricks Revelion la Roma

Anul trecut in aceeasi perioada ma gandeam daca nu ar fi mai interesant sa sarbatoresc trecerea dintre ani doar eu si cu sotia mea intr-un oras romantic din Europa. Am facut o lista scurta in care am inclus Roma, Barcelona, Lisabona si Londra. Da, lipsea Parisul din motive destul de evidente la acea perioada. Dupa cateva calcule scurte am zis ca Roma este cea mai buna varianta din toate punctele de vedere.

Idea era sa nu facem ceva traditional de Revelion ci sa sarbatorim ca o zi care alta iar in restul zilelor sa vizitam cat mai multe obiective turistice din Roma. Idea acestui articol este sa ofer cateva ponturi celor care fie viziteaza Roma in preajma Revelionului, dar cu siguranta veti gasi destule informatii chiar daca vei vizita Roma intr-o alta perioada.

1. Cazare & bilete de avion

Va sfatuiesc sa alegeti o perioada de minim 4-5 zile daca nu chiar mai mult. In primul rand veti gasi bilete de avion mai ieftine, in al doilea rand veti avea timp destul ca sa vizitati si in al treilea rand nu veti gasi anumite obicetive turistice inchise cum se intampla de obicei in zilele de sarbatoare.

Un pont cand cumparati biletele de avion, aveti grija ca la retur sa nu aveti plecarea la 06:30 AM, veti plati taxiul din centrul Romei pana la aeroport cam cat dati pe biletul de avion (~40 euro).

Un pret bun vad ca este acum pentru perioada 29 decembrie 2016 – 4 ianuarie 2017 – doar 68 de euro/persoana dus-intors. Aveti si posibilitatea sa luati zbor retur seara.

roma

Daca biletele de avion sunt ieftine, cazarea este destul de scumpa in perioada asta a anului, nu difera cu nimic fata de alte orase mari la acest capitol. Eu am avut o experienta negativa cu Airbnb anul trecut cand am gasit cazare, ne-am inteles cu totul, doar ca la vreo 2 zile dupa am primit un mesaj cum ca pretul a crescut cu 100 de euro pentru ca e o perioada aglomerata si na, are multe oferte. De atunci mizez doar pe Booking unde daca e sa cauti din timp e aproape imposibil sa nu gasesti oferte bune. Noi am stat anul trecut la “Le Piazze di Roma“. Un apartament transformat in B&B cu bun gust. Fiecare camera avea baie proprie, minibar unde in fiecare zi gaseai 2 sticle de apa plata de 0,5 l, 1l de suc de portocale, lapte, fructe, briose. Aveai espressor si cafea la discretie in bucataria care era la comun, paine, ceaiuri si din nou multe fructe. Totul a fost superb si recomand. E aproape de Vatican (cam 10 minute de mers pe jos) dar si de statia de metrou (cam 5 minute).

roma2

Ca idee 6 nopti de cazare in perioada specificata mai sus pentru Roma pleaca de la 300 de euro, dar in functie de preferinte si de locatie poate sa ajunga si la 6-700 de euro.

2. Transport & transfer aeroport

Recomand mersul pe jos intotdeauna pentru ca doar asa poti lua pulsul unui oras in care stai doar cateva nopti. Eu am cam exagerat la Roma unde am facut cam 20 de km/zi, in fiecare zi. A trebuit sa fac o vizita la farmacie chiar a doua zi dupa Revelion. In fine, metroul din Roma este destul de ieftin fata de alte capitale europene si in plus de asta biletul de metrou e valabil 75 de minute din momentul in care il compostezi si poti utiliza si alte mijloace de transport in comun cum ar fi autobuzul sau tramvaiul in acest interval. Foarte util daca vrei sa ajungi in locuri mai indepartate. Exista doua linii mari de metrou ce strabat Roma: linia A (rosie) si linia B (albastra). Mai este o linie speciala C (verde) ce face legatura dintre aeroportul Fiumicino si centrul Romei, mai exact celebra gara Termini. Din pacate pentru aeroportul Ciampino unde aterizeaza majoritatea zborurilor low-cost nu exista linie de metrou si va trebui sa luati un autobuz pana la cea mai apropiata linie de metrou (aceste autobuze le gasiti cand iesiti din aeroport in partea stanga). Pretul unui bilet e de 1,5 euro pentru un bilet de autobuz sau de metrou. Chiar ieftin as spune dupa ce am platit si 6 euro in Londra.

Daca veti avea zbor retur dis de dimineata nu aveti de ales si va trebui sa comandati un taxi. Daca il luati din centrul Romei pretul reglementat este de 35 de euro, daca luati din afara zidului cetatii eterne, pretul creste pana la 45 de euro. Cum noi am stat undeva la doar 500 de m de acest zid a trebui sa platim pretul cel mai mare ca nu aveam chef sa ma trezesc la 4:30 AM si sa merg cu bagajele pe jos 500 m ca sa scutesc 10 euro.

3. Unde sa mananci bine la Roma

Ca turist neexperimentat am cazut in plasa de vreo doua ori la Roma. Prima data a fost cu un restaurant de pe o straduta din centrul Romei unde am mancat cea mai proasta lasagna din viata mea la care adaug si servirea de ziceai ca a aruncat-o cu prastia in farfurie si rezulta o experienta groaznica. A doua a fost la pizzeria vis-a-vis de Muzeul Vatican. Cea mai proasta pizza ever. Pana si aia congelata de la Lidl la 9 lei bucata e mai buna decat ce am putut sa mananc acolo. Nu mai spun ca o bere costa 9 euro. Insa am avut parte si de experiente culinare bune in Roma si echilibreaza oarecum balanta. O prima masa excelenta am servit chiar inainte de trecerea in noul an la restaurantul Zio Ciro . Un restaurant unde gasesti cam tot ce ti-ai dori sa mananci cand ajungi in Roma, de la o pizza excelenta pana la celebrele paste delicioase. Preturile sunt mai mult decat decente, o portie de paste porneste de la 6,5 euro, o pizza de la 6 euro, o sticla de vin de la 12 euro, iar o bere variaza intre 4 si 7 euro. Servirea a fost promta desi restaurantul era plin. Recomand cu incredere oricui vrea sa manance ceva bun in inima Romei.

O a doua experienta autentica romana am avut-o in cartierul unde am fost cazati la un mic restaurant traditional ce apartine unei famili: Trattoria da Sora Gina. Prima data cand am vrut sa mancam aici era inchis. Ne-am incercat norocul intr-o alta seara si bine am facut pentru ca am gasit deschis. Era gol si ne-am gandit un pic daca sa intram sau nu, dar am intrat si am luat loc la o masa. Eu am comandat o portie de trippa a la Romana. A fost prima data cand am mancat asa ceva, chiar mi-a placut. Daniela a comandat o portie de paste bolognese dar erau facute dupa specificul zonei din ce am inteles, cu foarte multa mozarella. Am gustat si eu si pot spune ca au fost printre cele mai delicioase paste pe care am avut ocazia sa le gust. Portiile sunt mari si foarte interesant e faptul ca mancarea e servita fie in boluri, fie in farfurii specifice zonei. Legat de preturi, o portie de mancare variaza intre 7 si 12 euro (repet, sunt destul de mari) pe cand un vin de-al casei la sticla de 0,75l costa 15 euro, iar o bere undeva la 4-5 euro, un suc 3-3,5 euro. Nu prea se vorbeste engleza asa ca trebuie sa va descurcati cum puteti. In timp ce luam masa restaurantul s-a umplut cu familii de italieni, pesemne ca este un restaurant frecventat de localnicii din zona. Italienii au bunul obicei de a iesi cu toata familia la restaurant ori de cate ori au ocazia.

4. Vremea in perioada Revelionului

Desi ma asteptam sa fie un pic mai cald pot spune ca fata de Romania vremea a fost chiar foarte ok. Am prins si zile cu 17 grade si nu m-am putut abtine sa nu mananc si o inghetata in tara unde este probabil cel mai apreciat desert. Am prins si o zi cu ploaie rece, dar per total vremea a fost buna. Seara sunt cam 6-8 grade, iar ziua variaza intre 10 si 17 grade. Nu strica sa aveti la voi si o umbrela.

20160101_001340

5. Obiective turistice

Probabil ca stiti deja de cele mai faimoase obiective turistice ce trebuie neaparat sa le vizitati odata ce ajungeti in Cetatea Eterna, insa pe langa Muzeul Vatican, Colosseum sau Basilica de San Pietro va spun ca Roma se lasa descoperita in fapt la fiecare pas. Dupa ce am mers la pas aproximativ 80 de km prin Roma in doar cateva zile pot spune ca nu regret absolut nimic, nici macar vizita la farmacie dupa ce mi-a cedat piciorul stang 🙂

Ce nu trebuie sa ratati in Roma

  • Muzeul Vatican nu trebuie ratat pentru absolut nimic, dar trebuie sa va inarmati cu multa rabdare. In perioada asta sunt extrem de multi turisti si veti face negresit o baie de multime. Rezervati-va o zi intreaga pentru a putea vizita tot muzeul. Noi am crezut ca jumatate de zi ne ajunge, insa datorita aglomeratiei am reusit sa vizitam doar o parte. Ca pont trebuie sa stiti ca puteti cumpara bilete online de pe site-ul oficial al muzeului. Pretul unui bilet online este de 16 euro la care se adauga si taxa de pre-vanzare de 4 euro, in total platiti 20 euro/persoana dar scapati de o coada lunga si interminabila. Un alt pont pentru cei norocosi: in ultima duminica din fiecare luna intrarea este gratuita. Ar trebui sa tineti cont si de faptul ca pe data de 1 ianuarie muzeul este inchis. Totusi e posibil sa stati si la coada celor care au bilete cumparate online, doar ca e mult mai mica. Noi am intrat cam in 15 minute pentru ca se misca repede. Cei care nu aveau cumparate biletele asteptau si o ora jumate la coada.
  • Colosseum – desi nu am foat foarte incantat datorita aglomeratiei si din nou a cozilor. Si aici puteti achizitiona biletele online ca sa nu stati la coada cea mare iar pretul unui bilet este de 12 euro/persoana. Biletul este valabil 2 zile lucratoare si cu el puteti vizita Colosseum-ul, forumul Roman si dealul Palatine.
  • Bioparco di Roma – surpriza placuta a vizitei noastre. O gradina zoologica mai altfel pentru ca animalele sunt tinute in spatii amenajate in asa fel incat sa imite cat mai mult mediul natural. In fapt bioparc-ul este situat in cel mai mare parc din Roma si ocupa 17 hectare adapostind peste 1150 de animale din diverse specii. Un loc ce zic ca merita vizitat chiar daca ati mai fost si in alte locuri asemanatoare. Pretul unui bilet este de 16 euro/persoana. Programul cat si alte detalii gasiti pe site-ul lor oficial.
  • Fontana di Trevi – o locatie la fel de aglomerata. E ok sa treceti prin zona mai ales daca e si soare in ziua respectiva. Zaboviti 5 minute la celebra fantana si apoi puteti sa va delectati cu una, doua sau mai multe inghetate autentice. In orice loc vei privi o sa dai de “gelato”. Unde e mai aglomerat de obicei si inghetata e mai buna.
  • Basilica di San Pietro – nu ai cum sa ratezi cea mai cunoscuta biserica din lume. Daca vrei sa-l vezi pe Papa va trebui sa te trezesti mai devreme pe data de 1 ianuarie cand isi tine primul discurs din noul an si ii binecuvanteaza pe cei prezenti. Noi l-am ratat la distanta de 5 minute. E foarte aglomerat si recomand sa veniti pe la ora 10-11:00 cel tarziu. Tot acolo veti gasi si bradul de Craciun. Recomand sa mergeti atat ziua cat si noaptea cand luminile creeaza o atmosfera aparte.
  • Castelul Sant’Angelo – se poate vizita si la interior dar noi nu am facut-o pentru ca aveam in plan alte lucruri. Am trecut insa pe langa el de cateva ori, atat ziua dar cat si noaptea. E mai frumos noaptea. Merita vizitat daca iti plac castelele vechi.
  • Pantheon – o constructie ce dateaza din anii 100 ce a servit la inceput ca templu Roman, iar acum ca biserica.
  • Piazza Navona – aici am sarbatorit trecerea dintre ani. E o piata frumoasa ce se leaga cu centrul Romei prin celebrele stradute inguste. De aici puteti vedea destul de multe artificii desi as recomanda sa le vedeti dintr-o zona mai inalta ca sa cuprindeti cu privirea intregul spectacol.

3 thoughts on “Tips & Tricks Revelion la Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.