Nu este nici o noutate faptul ca am ales de ceva timp ca zilele noastre de nastere sa le petrecem in vacanta. Altfel privesti trecerea timpului si accepti ca trec anii atunci cand calatoresti. Pentru noi doi este important sa intram in starea asta de fericire pe care inevitabil ti-o ofera o calatorie, oriunde ar fi ea. In 2023, dupa Palermo, am fost pe insula Corfu – insa nu am gasit resursa necesara de a finaliza articolul pe care il am in draft. Insa, pentru Creta ar fi impardonabil ca la a 3-a vizita in 3 ani diferiti, sa nu public un articol pe care il veti gasi disponibil si pe grupul Forum Creta – locul unde aveti mai multe informatii despre insula Creta.
Astfel, va prezint tips & tricks insula Creta:
Bilete de avion catre Creta
In plin sezon se gasesc de regula zboruri directe atat catre Heraklion cat si catre Chania. Preturile sunt foarte bune, insa poate fi o problema orarul zborurilor ori modificarile ulterioare.
Totusi, cum noi am vrut neaparat sa plecam in luna mai am asteptat lansarea programului de vara a celor de la Animawings care odata ce au revenit la Christian Tour dupa o escapada cu Aegean in 2023, au inceput sa faca lucrurile romaneste si au amanat de mai multe ori lansarea, iar intr-un final mi-au transmis ca nu vor avea zboruri catre Creta, cel putin nu in luna mai, astfel ca am avut de ales, fie zbor charter direct care presupunea achizitia unui pachet cu cazare de la operator, fie zboruri cu escala. Am ales varianta 2 tinand cont ca aveam deja experienta celor doua vacante anterioare in Creta si stiam ca vrem sa ne plimbam mai mult pe insula, astfel ca nu se preta deloc achizitia unui pachet. Am ales intr-un final zbor cu escala doar la dus cu Aegean Airlines (Heraklion) si primul zbor de intoarcere din Chania a celor de la Ryanair. Plecarea a fost pe 21 mai si intoarcerea pe 2 iunie. Cum zborurul cu escala ales a fost in Atena aveam optiunea de a plati triplu si a avea o escala mai scurta, sau a plati mai putin si a avea o escala de noapte. Am ales varianta a doua din considerente financiare clare, altfel biletele ar fi ajuns la ~700 de euro in conditiile in care din iunie erau zboruri cu ~200 de euro/2 persoane. Pana si acum dupa ce au trecut marile promotii de lansare inca gasesti preturi de 119 euro/persoana in iulie pentru Bucuresti – Chania.
Astfel, intr-un final, pe noi, bilete de avion in luna mai au costat astfel:
- Bucuresti – Heraklion (escala la Atena) cu locuri cumparate = 122 euro/persoana
- Chania – Bucuresti (cu un bilet priority si locuri) = 65 euro/persoana
Total bilete de avion = 187 euro/persoana
Cazare in Creta
Daca ai posibilitatea sa te plimbi pe insula, atunci e recomandat sa iti alegi cazari in mai multe locatii pentru a te plimba mai mult, pentru a observa diferentele dintre zone, de oameni, de turisti, de ospitalitate, de preturi, plaje si multe alte lucruri.
Noi ne-am indragostit iremediabil de Creta in luna mai 2021 cand in prima escapada posibila din pandemie am ales insula ca destinatia de vacanta. Asta dupa ce am am fost ani la rand pe mai multe insule grecesti.
Prima noastra interactiune a fost cu regiunea Chania, astfel ca o sa va prezint mai intai in ce locatii am stat cazati in cele 3 vizite in zona:
Cazari in regiunea Chania:
In mai 2021 am stat cazati la Gregory Comfort Hotel – la 10 minute de mers cu masina pana in centru sau portul din Chania. Ne-a placut ca era linistit, servea mic dejun foarte bun si avea camera superioara cu vedere la mare. Evident, pretul pe atunci a fost unul extrem de mic: 30 euro/noapte cu mic dejun inclus. Am verificat pentru luna mai 2024 si pretul era 70 euro/noapte. Decent inca, insa pentru noi depasea bugetul, dar recomand locatia.
De retinut ca pozele sunt cat se poate de reale, hotelul este unul relativ nou renovat si arata foarte bine.
In august 2022, la cea de a doua escapada am ales Minos Studios – direct in Chania, la 10 minute de mers pe jos de centru si port. Camerele sunt cu mobilier nou si renovate in proportie de 80%. Spun atat pentru ca peretii si tavanul sunt doar date cu var mai recent si nu renovate complet. Noua ne-a placut ca am avut si aici balcon, zona este linistita, este racoare si liniste astfel ca te poti odihni corespunzator si chiar exista o mica plaja cu restaurante la 2 minute de mers pe jos. Locurile de parcare sunt putine, insa te descurci pe stradute pentru ca tot timpul gasesti locuri de parcare libere in zona. Pretul in august 2022 era de 65 euro/noapte, insa acum sunt undeva intre 80 si 100 euro/noapte in sezon. O crestere normala.
Si aici am zis pas in 2024 pentru ca bugetul nostru era de maxim 40 euro/noapte tinand cont ca am stat plecati 12 nopti. In plus, nu suntem pretentiosi la cazari, cu atat mai mult in Grecia unde de regula nu stam prea mult in camera. Insa, ne intereseaza locatia si curatenia. Desi grecii nu au nici ei un standard anume pentru cazari, de cele mai multe ori raportul calitate/pret este mult peste ceea ce am gasit in alte tari ori in Romania pe litoral.
3. Akasti Hotel
In aceeasi zona cu Gregory Comfort Hotel, tot la 10 minute de mers cu masina de portul din Chania. Desi bifa la multe lucruri pe care le doream, camera spatioasa, balcon, vedere la mare si zona linistita + locatia aproape de Chania, a fost o mica dezamagire chiar daca am platit doar 39 euro/noapte, comparabil cu celelate cazari avute tot acum, a fost cea mai slaba si de aceea nu pot recomanda decat daca prindeti o oferta foarte buna sau aveti un buget in care trebuie sa va incadrati. Nu a fost foarte rau, insa in raport cu alte cazari in aceeasi perioada, la acelasi pret, Akasti Hotel a fost de nota 7 cu indulgenta. Mobilierul este vechi, nu este renovat deloc, baia este extrem de ciudat amplasata cu fereastra mica direct pe palier. In fapt intreg hotelul este proiectat extrem de ciudat. In schimb se face curatenie si ai minimul necesar, uscator de par, frigider, tv, internet, balcon, piscina cu sezlonguri si priveliste minunata la mare si la apus direct de la lounge sau restaurant.
Parcarea se face in strada in fata hotelului, insa exista o alveola acolo incat sa nu s eincurce circulatia. Pot parca undeva la 6-7 masini, iar cand am fost noi era ok, gaseam loc liber.
In mai 2024 am platit pentru 195 euro pentru sejur de 5 nopti la Akasti Hotel.
Cazari regiunea Malia | Hersonissos:
Prima data cand am decis sa stam in zona a fost in august 2022, dar nu oricum. Am aterizat in Heraklion, insa am plecat direct in Chania avand zborul de intoarcere tot de pe Heraklion. Pentru ca uneori ne place sa mai petrecem am ales ca in august 2022 sa stam in Malia, dar stiam ca e un pic nebunie cu muzica de la cluburi si cu turistii englezi care au o reputatie cunoscuta in ceea ce priveste petrecerile galagioase am ales sa stam la vreo 8-10 minute de mers pe jos de zona de cluburi, iar locatia se numeste Sunshine Studios care practic e un mic hotel impartit in doua, o parte mai linistita cu camere perfecte pentru odihna si o parte mai zgomotoasa pentru ca are si o piscina. Recomand de altfel sa evitati orice hotel din zona care detine piscina in caz ca vreti sa va odihniti.
Camerele sunt ca in poze, ospitalitatea owner-ului este peste media din Grecia. Foarte amabil si iti poate oferi multe informatii bune despre zona. Exista parcare privata, balcon, tv, frigider, curatenia se face regulat. Practic, ofera toate conditiile pentru un cuplu care vrea sa se distreze, dar sa se si odihneasca. Pretul a fost 60 de euro/noapte la inceput de august, in full sezon. De regula in zona preturile sunt mult mai mici fata de alte locatii datorita numarului mare de locuri de cazare. Acum pentru aceeasi perioada, la doi ani distanta pretul urca la ~80 euro/noaptea si tot este un deal bun tinand cont ca este o locatie buna.
2. Floral Hotel
Desi m-am gandit sa iau si in mai 2024 cazare la Sunshine Studios pentru ca pretul era undeva sub 40 euro/noapte am ales in schimb o locatie din centrul statiunii Hersonissos tocmai pentru a vedea cum e si in aceasta statiune. Dupa mai multe cautari m-am oprit la Floral Hotel unde pe Agoda a avut o oferte de nerefuzat: 30 euro/noapte cu mic dejun inclus. Hotelul este administrat de o familie, sot-sotie + fiica. Au fost indeajuns de ospitalieri incat ne-au oferit un early check-in la ora 11:00. Camerele sunt ca in poze. Mobilier nou, camere renovate partial, dar arata foarte ok, balcon, tv, frigider etc. Exista si o piscina cu vedere la apus construita pe locul unde pana la renovare era o gradina cu flori. Curatenia se face zilnic, ceea ce e un mare plus. Micul dejun in schimb nu este pentru pretentiosi, e foarte light, insa daca adori iaurtul grecesc autentic, ei bine, vei avea o supriza, au aici un iaurt grecesc demential. Pentru noi a fost de nota 10.
Singura atentionare este sa aveti grija unde parcati masina. Daca veniti buimaci de somn ca mine si nu vedeti semnul de parcare interzisa si parcati in fata hotelului pe partea lui, veti primi felicitare de la politia locala cu o amenda de 40 de euro. A fost prima amenda rutiera din viata mea. Se plateste la posta care are program pana la ora 14:45 de luni pana vineri si este la 400 de m mai jos pe strada principala unde este Pita Grill, in caz ca va intereseaza din greseala. Mare atentie cu parcarile in Hersonissos ca cel putin pe timpul zilei nu iarta pe nimeni. Exista parcare publica gratuita pe strada – unde este supermarketul Spark – practic in spatele hotelului.
In luna mai 2024 am platit 120 euro pentru sejur de 4 nopti la Floral Hotel.
Cazare in zona de sud: Agia Galini
Am ales anul acesta sa stam doua nopti si in zona de sud a insulei. Locatia aleasa a fost satul pitoresc transformat intr-o mica statiune: Agia Galini. Motivul a fost simplu, este aproape de Matala, de Red Beach si Triopetra. Cele 3 plaje din zona pe care ne doream sa le vizitam.
1. Areti Hotel
Este pozitionat fix la intrarea in sat, pe coasta cu o privesliste superba spre plaja statiunii si a coastei care se intinde pana la Matala. Dispune de parcare, piscina, bar, camere cu vedere la mare, renovate, balcon si curatenie zilinica. In plus, in pretul de 36 euro/noapte platit am beneficiat si de mic dejun inclus, un mic dejun consistent, foarte bun si diversificat. Pretul si conditiile bune oferite a facut ca hotelul sa fie 100% full cand am ajuns. Cu greu gaseai parcare desi aveau doua spatii de cate 7-8 masini fiecare + altele care parcau pe langa drum.
Singura problema a fost vantul. Find pozitionat pe coasta si fix pe unul dintre cele 3 culoare de vant celebre ale insulei, batea vantul foarte tare, doar in ziua cand am plecat s-a mai domolit un pic. Dar daca ai camera pe partea dreapta este ferit de vant chiar si pe balcon, deci e acceptabil.
In mai 2024 am platit 72 euro pentru 2 nopti.
Transport pe insula Creta
Din pacate la acest capitol pot oferi un singur pont tinand cont ca de fiecare data am preferat sa inchirez masina si sa ma deplasez in locatiile dorite, la orele dorite etc. Stiu ca exista transport in comun destul de bine pus la punct, am observat destul de multi turisti care stateau in statii si asteptau autobuzul sa-i duca la destinatie, dar nu pot sa ofer o opinie despre ceva ce nu am incercat.
Daca va intereseaza sa inchiriati o masina atunci va pot oferi un sfat: inchiriati de la MonzaRentACar.com – au cel mai bun pret si masinile sunt in stare buna, ba poate aveti noroc sa dati si de unele modele noi. Eu am inchiriat de la ei de fiecare data desi am incercat sa cer si alte oferte de la alte companii, insa maxim egalau oferta lor si cum aveam incredere in ei am mers de fiecare data pe mana lor. O singura problem am avut in august 2022 cand am descoperit la drum de noapte ca becurile de la faza scurta nu functionau si a trebuit sa ajung la cazare cu pozitiile si din cand in cand faza lunga. In rest, totul a fost perfect.
Recomand sa cereti oferta pe mail si sa fie inclusa asigurarea FDW (full) care anul asta a ajuns la 8 euro/zi extra, dar merita sa stai fara griji. Nu se cere card sau depozit, plata cash la agentie. Pentru 11 zile in luna mai am platit 230 euro cu tot cu asigurare full, fara depozit, fara card si cu schimbarea de aeroport inclusa (50 euro extra). Practic, daca lasam masina tot in Heraklion ca in anii anteriori as fi platit doar ~16 euro/zi cu tot cu asigurarea full inclusa. Not bad, nu?
Am primit un Fiat Panda hibrid cu 76.000 de km la bord la care i-am adaugat eu ~1.100, destul de fasneata masinuta, dar ii cam placea benzina, consumul cu vreo 30% mai mare fata de Hyundai i10 sau i20 primite la vizitele anterioare. Am verificat farurile, am facut poza pentru primire, interior-exterior – just in case si am plecat. Politica pentru rezervor este sa fie exact cum ai preluat, la mine era trecut 2/8 si asa am predat-o, de regula asa se practica cam peste tot in Grecia la companiile locale.
Top Cele Mai Frumoase Plaje in Creta
O sa incerc sa fac un top al plajelor de pe insula, dar trebuie sa retineti ca este un top subiectiv bazat pe experienta proprie. In plus voi incerca sa ofer un top pe regiuni ca sa faceti un pic diferente.
Zona Heraklion
Aici as vrea sa includ o regiune mai larga care sa se intinda pe toata coasta din dreapta orasului Heraklion si pana in zona de sud-est, deci Hersonissos, Malia, Agios Nikolas si pana la Vai si Ierapetra.
1. Vai Beach
Este destul de departe, se ajunge in cam 2 ore si jumatate din Malia | Hersonissos, drumul nu este tocmai prietenos spre final, multe serpentine, insa odata ajuns acolo veti gasi o plaja unica, cu o padure de palmieri si o priveliste splendida de la creasta unde puteti ajunge urcand scarile din dreapta plajei. De asemenea, daca vreti sa aveti ca amintiri cateva fotografii frumoase, aici este locul perfect.
In 2022 am fost acolo si preturile erau de genul:
- 3 euro parcarea pe zi
- setul de sezlonguri cu umbrela porneau de la 10 eurosi se duceau pana la 50 de euro pentru cele premium din prima linie
- exista doua taverne si un bar cu preturi decente la vremea respectiva: o bere 4,5 euro, o portie de mancare varia intre 10 si 20 de euro
- sunt cabine de schimb si toalete
2. Mezida Ammos
Este o plaja splendida, salbatica in extra sezon. Am inteles ca in full sezon a inceput si ea sa fie amenajata pe alocuri cu sezlonguri, insa cred ca este cu mult mai frumoasa asa cum este ea naturala. Drumul din zona Heraklion dureaza aproximativ 2 ore si 20 de minute, insa peisajul si plaja merita din plin. La un moment dat eram doar noi pe plaja. Apoi au inceput sa mai vina cativa turisti, dar majoritatea faceau o baie, stateau un pic si plecau mai departe. Noua ne-a placut mult apa si nisipul fin.
3. Voulisma Beach
O plaja extrem de frumoasa, cu o apa cu nuante intense ce arata magnific de sus. Este la 45 de minute de Malia, are mai multe zone de parcare gratuite, au aparut mai multe taverne si restaurante in zona, exista toalete si cabine de schimb. Este destul de aglomerata si in extra sezon find foarte aproape de statiunea Agios Nikolas si de celelalte precum Malia si Hersonissos. Trebuie sa ajungi de dimineata ca sa prinzi sezlonguri. In partea dreapta preturile pleaca de la 10 euro per set in luna mai. In stanga de la 20 de euro per set. Ce nu este foaret ok la plaja si de ce nu e mai sus in top – microplasticul din apa. In functie de curentii marini sunt sanse foaret mari ca in apa curata, cristalina sa apara foarte mult microplastic si atunci nu e deloc un peisaj idilic. Noi am prins in ambele vizite prezenta microplasticului, dar am avut si noroc ca dupa-amiaza sa dispara complet si sa fie apa curata si calda.
4. Ammoudi Beach
Este o plaja de oras, micuta si cocheta. Aici am ales sa petrecem si ziua ei pentru ca ne doream sa ajungem direct cu masina pe plaja si sa lenevim la soare, sa avem taverna cu priveliste frumoasa si in plus, de aici am ajuns foarte usor la pranz si la o vizita intr-o fabrica de ulei de masline cu degustari despre care o sa va povestesc la capitolul aferent altor activitati.
Setul de sezlonguri pornesc de la 10 euro si de duc la 25 de euro in extra sezon. Dar atentie, nu mergeti la plaja cu taverna traditionala, acolo costau 40 de euro sezlongurile. La restaurantul mai fancy cu sezlonguri si bungalouri preturile sunt mult mai mici, inclusiv la bautura si mancare, de aceea o sa vedeti multa lume pe acolo. O bere costa 4-5 euro sau 8 euro una mare la sticla. Aici am mancat si cel mai bun chicken souvlaki din Grecia la doar 12,5 euro. Un frappe servit pe plaja direct la sezlong costa 3 euro. Apa e minunata, calda, curata si peisajul de vis.
5. Almyros Beach
O plaja linistita cu intrare lina in mare, apa calda, parcare gratuita si amenajata cu sezlonguri, taverne si dusuri. Situata putin mai jos de Agios Nikolas poate fi plaja ideala pentru relaxare daca sunteti in zona.
Zona din sudul insulei (Matala – Preveli)
Este o zona cu mult vant deoarece se afla pe una dintre cele trei culoare majore de vant ale insulei. De aceea o sa vedeti foarte multe persoane dezamagite de cum e la plaja Preveli sau la altele din apropiere. Recomandarea mea este sa folositi aplicatia Windy pentru a observa din ce directie si la ce intensitate bate vantul in zilele in care sunteti pe insula. Noi am evitat cat am putut zilele cu vant puternic si am schimbat planurile. Este o strategie buna daca vrei sa te bucuri de o vacanta fara zile neplacute.
1. Preveli
Este o plaja unica cu rau, padure de palmieri, cascade, pesti si peisaje superbe. Poti da aici si de pasari exotice cum a fost in cazul nostru la a doua vizita cand un pui de vultur era pe plaja. Tot ce trebuie sa tineti cont este faptul ca nu sunt sezlonguri, drumul cel mai accesibil este din partea dreapta – taverna din dreapta hartii, setati traseul pe acolo si va duce pana jos la parcare si de acolo mergeti linistit ~10 minute in linie dreapta, treceti un pod si ajungeti pe plaja, altfel varianta din Maps cea mai rapida va duce sus pe creasta de unde trebuie sa coborati sute de trepte pana jos si apoi sa le urcati.
Reamintesc de aplicatia windy. Daca bate vantul foarte tare este imposibil de stat pe plaja pentru ca este plaja cu pietricele fine care la vant puternic se ridica si lovesc cu putere. Am prins la finalul unei zile astfel de vant si am plecat rapid, pur si simplu nu ai cum sa rezisti. Mare atentie la acest aspect.
2. Red Beach
O plaja mai greu accesibila, dar foarte frumoasa. Ca sa ajungeti la ea exista doua optiuni. Prima este sa mergeti pe Red Beach trail din Matala pe jos sa urcati creasta si sa coborati, dureaza cam 1 ora si este un traseu mediu spre dificil. A doua optiune este sa mergeti cu masina, dar nu faceti asta, noi am facut prostia asta si era sa ne coste. Drumul este impracticabil pentru masini joase sau care nu au 4×4, gropi imense, pietre mari, bolovani si serpentine extrem de periculoase. Am reusit sa supravietuim, dar la intoarcere am vazut dare de ulei semn ca si-a spart cineva baia de ulei si o alta masina care era cat pe ce se se rastoarne si a dat inapoi. Deci, pentru 20 de minute economie la mers nu recomand sub nici o forma acest drum.
De retinut si faptul ca pe plaja se face nudism, dar vin si foarte multe persoane care nu fac si se sta amestecat, deci daca te deranjeaza sa vezi persoane complet dezbracate langa tine, inclusiv familii cu copii, atunci plaja asta nu este pentru tine. Plaja este amanajata cu sezlonguri si exista doua baruri cu bautura si snack-uri. Cand am mers noi sezlongurile erau gratuite, insa in sezon am inteles ca ar fi 10 euro setul. La bar nu am mers, deci nu stiu ce preturi sunt. Nisipul este rosiatic si fin, iar apa marii este calda si foarte frumoasa.
3. Matala
O plaja aparte cu un sat transformat si el acum intr-o mica statiune turistica. Renumita de fel pentru pesterile utilizate recent de hipioti in anii 1960, insa care au fost utilizate inca din era neolitica si apoi de imperiul Roman. Pentru a le vizita trebuie sa achitati o taxa pe care din pacate nu o cunosc ca nu am fost curios. Se vad destul de bine si de jos, de pe plaja.
La plaja ajungi direct cu masina, exista parcari mai la distanta de plaja, gratuite, sau cu 4 euro pe zi poti parca direct langa plaja. Sezlongurile costa de la 10 euro setul. Sunt multe taverne si baruri + supermarketuri direct pe plaja. Preturile sunt decente si recomand sa beti un vin cand priviti apusul care este magnific de vazut.
4. Agios Pavlos
Aici am ajuns doar din prisma faptului ca la toate celelalte plaje din apropiere batea vantul extrem de tare. Si aici era vant dar cu o intensitate mai mica. Plaja chiar este frumoasa, apa clara, dar sunt pietre in apa si nisipul e cu pietricele pe alocuri. Setul de sezlonguri costa 9 euro. Exista loc de parcare gratuit si o taverna cu preturi decente pentru mancare si bautura.
5. Triopetra
O plaja la care am ajuns doar ca sa o vizitam si am plecat repede din cauza vantului foarte puternic. Era ultima zi de stat in zona si am zis sa nu o ratam. E frumoasa, amenajata cu sezlonguri, locuri de parcare direct pe plaja, taverne, peisaje spectaculoase cu cele 3 pietre iesite din mare. Din pacate trebuie si aici sa urmariti windy daca vreti sa mergeti si sa va simtiti bine.
Zona Chania
Fara doar si poate majoritatea plajelor pe care le veti vedea cand cautati cele mai frumoase plaje din insula Creta vor fi din aceasta zona, dar asta nu inseamna ca celelalte nu sunt la fel de frumoase si de spectaculoase, doar ca sufera la capitolul promovare. In plus, aici, in zona de vest, majoritatea plajelor de pe coasta au nisip cu nuante de roz – lucru promovat in exces desi nu cred ca era cazul, dar hey, cand esti cea mai mare insula dintr-o tara care traieste din turism si iti trec pragul peste 33 de milioane de turisti in fiecare an, promovezi agresiv lucruri care ar putea trece ca find banale pentru localnici, dar nu si pentru turisti.
1. Falasarna
Pentru mine este de departe cea mai frumoasa plaja a insulei. Are toate ingredientele ca sa fie pe locul 1. In primul rand este impartita pe mai multe zone.
Prima parte – cea din stanga – este o plaja intinsa cu nisip fin langa mare si cu pietricele spre drum. Aici din pacate turismul a dus si la o aglomerare de constructii care in ultimii ani au luat amplare direct pe plaja. Sunt sezlonguri cu preturi care in 2024 in extra sezon pleaca de la 20 de euro per set. Apa este foarte limpede si are culori aparte. In anumite locuri se poate observa celebrul nisip roz.
A doua zona – cea din dreapta – aici veti gasi o plaja mai salbatica, cu pietre mari care ies din apa, golfulete spectaculoase cu nisip roz fin. Aici exista doar o taverna retrasa cu sezlonguri care nu sunt pe nisip ci pe iarba si la mare distanta de plaja. Plaja find una naturista, aici veti gasi din nou nudisti integrati in peisaj, deci, daca nu va simtiti confortabil, evitati zona asta si mergeti la prima, insa voi pierdeti pentru ca aici apa este incredibil de curata si de frumoasa.
Continuam cu ingredientele care fac din Falasarna cea mai frumoasa plaja din insula Creta. Se poate ajunge usor cu masina direct din Chania in mai putin de 1 ora, direct langa plaja ca sunt multe parcari mari gratuite. Exista dusuri, cabine de schimb si toalete. Apusul vazut de la Falasarna este cel mai frumos lucru pe care il poti face in Creta. Daca urmaresti aplicatia Windy si eviti vantul atunci te vei putea bucura nu doar de soare ci si de baie in mare, intrarea este destul de lina, dar sunt locuri unde devine un pic adanca, insa apa poate fi foarte calda – noi acum in mai am prins apa cam pe la 22-23 de grade, ceea ce era perfect pentru zona cand de obicei apa are sub 20 de grade.
Si ca sa completez peisajul idilic pe care il poate oferi Falasarna, recomand din suflet sa va rupeti 90 de minute din timp si sa parcurgeti cel mai spectaculos drum al Cretei: Elafonisi – Falasarna – drumul din munti. Faceti asta cand se apropie apusul si sa o imi multumiti apoi.
2. Kedrodasos
Daca nu eram indragostit de Falasarna inca de la prima vizita, probabil ca Kedrodasos ar fi fost pe primul loc, insa o trec pe locul 2, atat aici cat si la clasamentul general.
Este o plaja ca din postcard pentru ca arata intr-un mare fel, cu dune de nisip, cu copaci si pietre mari iesind din dunele de nisip, cu inaltime, cu paduri mici, cu locuri de umbra naturale, cu o priveliste spectaculoasa si o apa curata si plaja cu nisip fin de culoare roz la mal. E mirifica. E salbatica. Este in sine o experienta. La plaja ajungi pe drumul catre Elafonisi, dar apoi te abati si ultima parte de traseu o faci pe drum de piatra. Ajungi la parcare si de acolo urmeaza o coborare usoara printre pietre, pamant si apoi dune de nisip, cam 10-15 minute de mers lejer. Odata ajunsi pe plaja nu trebuie decat sa cauti un loc pitoresc cu umbra si priveliste si sa te asezi. Nu exista taverne, sezlonguri si sper sa ramana asa ca e perfecta. Mai mentionez ca este cunoscuta ca si plaja pentru nudisti, cel putin partea estica, asta ca sa stiti ca in caz ca nu agreati sa va opriti in prima partea a plajei unde de regula sunt fie mai putini, fie deloc.
3. Marathi & Stavros
Doua plaje langa orasul Chania, ambele in zona aeroportului. Ambele amenajate in sezon. Acces usor cu masina, exista atat parcare cu plata cat si free. Setul de sezlonguri costa 8 euro la marathi si 20 de euro la Stavros. Exista dus, cabine de schimb si taverne. Plaja are nisip fin si pe alocuri ceva pietre in apa. Aici poti sa mergi daca cumva bate vantul pe alte plaje pentru ca sunte mai ferite de vant si valuri si ofera tot ce iti trebuie pentru o zi de plaja autentica in Grecia.
4. Balos Lagoon
Celebra laguna Balos care este prezentata drept perla insulei Creta la nivel de priveliste si care apare pe mai toate canalele de promovare este intr-adevar spectaculoasa. Imaginile de sus cu nuante diferite de culori de la albastru la turcoaz fac cat 1000 de cuvinte, insa trebuie sa retineti faptul ca drumul pana la plaja cu masina si apoi pe jos poate fi un calvar indiferent cat de bine pregatit de consideri. Recomandarea mea este sa luati barca din portul Kissamos si sa mergeti dis de dimineata sa va bucurati de plaja. Nu uitat sa verificati aplicatia Windy pentru ca aici mai tot timpul bate vantul, dar daca sunt rafale puternice nu prea ai cum sa stai pe plaja.
Daca totusi va incapatanati sa mergeti cu masina trebuie sa stiti ca veti merge pe un drum offroad de piatea cu serpentine pe munte, nu e foarte dificil, dar e lung si anevoios. Cand intrati pe drum veti plati 1 euro de persoana ca sa intrati in zona Balos. La final aveti parcarea care costa 3 euro toata ziua. Apoi urmeaza un drum de coborare periculos, pe trepte rupte si alunecoase ca la final dupa vreo 20 de minute sa ajungeti jos la plaja unde aveti o taverna, sezlonguri care pleaca de la 20 euro per set si toaleta cu 1 euro intrarea. Se poate achia si cu cardul daca sunteti mai ghinionisti si va uitati portofelul in masina ca mine, noroc de telefon.
Apa este in laguna este destul de calda si dupa-amiaza devine chiar foarte calda. Privelistea e minunata, dar e foarte aglomerat. Devine un pic prea aglomerata la pranz si mult prea comerciala, dar nu la fel ca sora ei Elafonisi.
5. Elafonissi
Plaja fanion a insulei Creta, cea mai frumoasa plaja din punctul de vedere al multora, insa nu si din punctul meu de vedere. Am fost de doua ori, in mai 2021 si in august 2022, a fost de ajuns. Pe cat e de frumoasa pe atat a fost transformata intr-un balci scump, aglomerat si stresant. Din ce am inteles acum au pus si parcare 4-5 euro/zi, nu te mai lasa sa parchezi unde vrei, sunt agresivi si e neplacut. Sezlongurile pornesc de la 20 de euro setul, dar asta doar daca si gasesti. Daca vii dupa ora 11:00 poti sa-ti iei adio. Noi in august 2022 am stat ~30 de minute sa umblam de bezmetici ca sa gasim sezlonguri libere, intr-un final am gasit ca pleca o familie, dar am zis ca nu mai merg acolo. Aglomerat, galagie de nedescris, tipete, urlete, nimic placut in afara de apa si de peisaj, dar sincer, poti sari lejer si sa mergi la alta plaja ca sa te simti si bine. Atentie si aici la windy, daca e zi cu mult vant, atmosfera o sa fie si mai trista, daca mai sunt si curenti de apa rece la suprafata, atunci e o zi complet ratata. Daca totusi vreti sa mergeti, informati-va si plecati dis-de-dimineata ca sa prindeti loc la sezlong, de preferat luati la margine sa aveti si un pic de libertate si liniste.
Restaurante
Acum ca am incheiat cu mutatul de pe o plaja pe alta cred ca e timpul sa discutam un pic si despre mancare si unde se poate manca bine pe insula in functie de regiuni. Aici o sa fie la fel de subiectiv pentru ca nu am cum altfel.
Regiunea Malia – Hersonissos
Aici exista restaurante cat si taverne traditionale. Diferenta este simpla. La restaurante se mananca de regula mancare mai putina, mai putin traditionala si mai scumpa, uneori mult prea scumpa. Daca vii dupa o zi lunga de plaja si mananci la restaurant ar trebui sa comanzi aperitive si doua feluri de mancare ca sa te saturi. Daca mananci la o taverna buna e de ajuns un aperitiv mic si un fel de mancare si nici nu scoti 100 de euro pentru o cina de 2 persoane.
In Malia vei gasi mai multe taverne cat si fast-food-uri tipice statiunilor de petrecere precum pizza si burgeri. In Hersonissos vei gasi mai multe restaurante si taverne pescaresti mai mult sau mai putin traditionale. Preturile difera destul de mult intre cele doua statiuni. Malia este cu ~20% mai ieftina.
1. San Giorgio Restaurant Malia (Old Town)
Situat in mijlocul satului vechi, San Giorgio este un restaurant pitoresc, traditional, cu un owner ce stie cum sa atraga clienti. Este mai tot timpul full, chiar si in extra sezon si fara o masa rezervata in prealabil e mai greu sa gasesti loc. Au ospatari cu vechime de peste 20 de ani, stiu sa se vanda si stiu cum sa isi castige clientii. Am observat totusi o oarecare iz prea comercial la ultima vizita, ceva chimbari nu prea in bine la mancare cu atat mai mult cu cat am comandat acelasi lucru ca si in august 2022: musaca traditionala si kleftiko. Daca in 2022 mancarea a fost de nota 10, in 2024 a fost de un maxim 8, dar si cu preturi marite cu ~20%. Overall, este o experienta buna ce merita neaparat incercata cat inca este ok.
2. Amoodi
Este un restaurant de plaja, dar plaja de oras cum este Amoodi Beach din Agios Nikolas, locul unde spuneam ca am preferat sa stam sa petrecem ziua ei find o plaja micuta, cocheta, cu apa frumoasa si cu priveliste spre mare si oras. Restaurantul este unul mai fancy, cu mancaruri traditionale reintrepretate, dar la preturi extrem de decente. Am mancat cel mai bun chicken souvlaki din viata mea la doar 12,5 euro, iar o portie de peste in sos cu lamaie a costat 16 euro. O bere mica e 5 euro, iar una mare la sticla este 8 euro.
3. Au Bobou
Surprizele placute le gasesti atunci cand te astepti mai putin. Ne intoarceam de la plaja si era tarziu asa ca am hotarat pe loc sa cautam o taverna in Ierapetra. Am dat pe maps restaurante langa malul marii si am inceput sa mergem pe langa ele. Am gasit o taverna draguta, mica, nu tocmai ingrijita ca aspect, dar cu lume la mese, semnul pe care il cautam. Ne-am asezat si in timp ce ne uitam prin meniu am observat ca trece prin fata ochilor un platou cu paste in sos rosu si fructe de mare. Am intrebat din instict ce este si daca putem comanda si noi. Am luat o portie fara sa realizam ca era de ajuns, insa am comandat si pork souvlaki. Intre timp a venit si un mic meze din partea casei ca aperitiv. Portia de paste cu fructe de mare a fost imensa si te saturai numai cu ea, dar asa a trebuit sa mancam un pic si din souvlaki ca apoi sa cautam loc si pentru desertul din partea casei. Totul a costat 26 de euro.
4. Pietra Snack Bar Hersonissos
Pentru ca veneam dupa un zbor cu escala si am mancat micul dejun in aeroport la ora 05:00 ne-am permis ca la ora 09:30 sa cautam pita gyros pentru pranz. Zis si facut, doar ca a fost mai dificil sa gasesti asa ceva in Grecia dimineata, majoritatea deschideau dupa pranz, insa am avut noroc la aceasta tarvena traditionala unde era destul de multa lume, insa noi am fost singurii nebuni care mancam pita gyros si beam bere la 9 jumate dimineata. Experienta pe care nu am cum sa o uit. Am luat chiar un pachet, 2 pita gyros cu o salata greceasca (imense toate) + o bere mare si una mica. In total 22 de euro. Pranzul perfect.
5. Med Cafe
In 2022 am zis sa mergem si noi la un restaurant mai fancy de pe malul marii si am ales Med Cafe din Hersonissos. Nu pot spune neaparat ca a fost o greseala completa, dar nici ca a fost super ok. Preturile au fost destul de mari, iar mancarea, la mine a fost ok, insa sotia a fost complet dezamagita, i-a adus 3 mini tacos in farfurie de am crezut initial e vreun aperitiv din partea casei, dar nu, ala era felul principal comandat. In schimb privelistea la apus si cocktailurile au fost cele care au compensat seara.
Regiunea Agia Galini – Matala
Aici nu o sa am prea multe de mentionat pentru ca in perioada in care am stat in zona am mancat la cina la aceeasi taverna – cea mai buna mancare raport calitate/pret pentru sejurul din acest an. In rest, dimineata luau micul dejun la hotel si la pranz pe plaja, pita gyros, sandwich sau snacks.
1. Taverna Ariston – Agia Galini
Daca estei hamesit dupa o zi de plimbari, de baie, de plaja etc. si vrei sa mananci bine de tot la un pret mic, ei bine, aici este locul potrivit. Taverna traditionala de familie, mama si fiul servesc, tot ei umbla si la bucatarie alaturi de alte persoane. Un platou mix grill pentru 2 persoane – eu as zice lejer 3 sau 4 chiar daca nu va e asa tare foame, costa doar 25 de euro. Ai friptura de porc, de pui, iar de porc, de miel, burgeri traditionali, pita, tzatiki si o portie serioasa de cartofi prajiti cu boia + salata. Desi ne era foame nu am reusit sa terminam platoul. A doua zi am mers din nou sa incercam si platoul mix plate fish – tot la 25 de euro – acesta are calamari, caracatita si o portie destul de mare de peste spada, totul proaspat si gustos.
2. Boa Cafe – Matala
Este un bar de plaja situat chiar primul cand ajungi din parcarea platita de la plaja Matala. Este cu mobilier modern si are un vin bun pe care il poti savura fie la pahar, la carafa de 500 ml sau 1l – perfect pentru a privi apusul superb. Preturile sunt decente, o cafea 2,5 euro, un vin la pahar 4 euro, o carafa la 500 ml = 8 euro.
Regiunea Chania – Falasarna
Tinand cont ca am avut e vacante in zona si am mancat in mai multe locatii, in unele de mai multe ori, va pot face cateva recomandari concrete
1. Taverna Golden Sunset
Daca ajungi in Creta si nu mananci Dakos la taverna Golden Sunset e ca si cum ai fost degeaba in Creta. Trust me! Cel mai bun Dakos din lume. Nu exista altul mai bun, am testat in mai multe locatii, atat pe insula cat si in alte zone. Nu e la fel de bun. Secretul ni l-a spus chiar ownerul, practic fiul care acum a preluat taverna – afacere de familie. Secretul sta in rosiile de la fermele proprii, painea pentru Dakos facuta de ei si crema de branza de la caprele care umbla libere prin zona si de care se ocupa varul sau. La final punem uleiul de maslina facut tot in productie proprie si asta e reteta perfecta pentru cel mai bun Dakos din lume.
O portie de Dakos in 2024 costa 7 euro, dar vezi in poze, e foarte mare. Aici recomand sa mancati si peste, dorada cu sos de lamaie si ulei de masline, la 16 euro, o bere costa 4,5 euro, o carafa de vine la 500 ml este 7 euro. Desert traditional + Raki primiti din partea casei. Yamas!
2. Mikro Kelari – Chania Old Town
Daca vrei sa mananci bine in Chania trebuie sa faci un singur lucru: sa te indepartezi de zona turistica si sa mergi catre zona de taverne si baruri dedicata localnicilor. Pleci din port si mergi in partea dreapta spre zona de parcare cu plata a portului. Dupa cateva stradute pustii o sa auzi o galagie imensa, acolo e strada pe care o cauti. E plina de lume in fiecare seara, multe taverne, multe baruri, majoritatea pentru locanici si cu preturi decente. Aici o sa fie complicat sa gasesti o masa libera chiar si seara dupa ora 23:00. Noi am mancat specialitatea casei: carnati la grill servici cu sos de branza graviera. Totul se face pe loc in fata ta ca grill-ul este pus la vedere. O portie de carnati variaza intre 10 si 14 euro si este foarte consistenta, vine cu garnitura de cartofi si cu ceva verdeata murata. O bere costa 3 euro. O carafa de vin la 500 ml – vin rosu baricat costa 5 euro. Atmosfera este autentic cretana si recomand cel putin o data sa mancati in zona.
3. Pita Grill
Daca vrei sa mananci cel mai bun pita gyros din Chania trebuie sa mergi la Pita Grill. Aici mananca localnicii, de aici comanda, aici stau la terasa familii intregi. E cel mai bun. Am testat in 3 ani diferiti, nu-i intrece nimeni. Unde mai punem ca si preturile si portiile au ramas similare. 3,7 euro pentru pita gyros cand in toate celelalte locatii turistice costa 5 euro cel putin.
4. Yiasemi – Stavros Beach Chania
O taverna decenta cu preturi bune si cu mancare buna. Este in zona plajei Stavros, deci daca ajungeti la aceasta plaja va recomand sa mancati aici. Preturi decente, servire prompta, vinul este foaret bun si foarte rece. Primiti din partea casei raki si inghetata delicioasa.
5. Funky’s
Daca ai chef de ceva bun pentru la plaja sau pur si simplu vrei sa mananci ceva ieftin si bun, atunci aici e locul in care trebuie sa ajungi. Ce fac oamenii de aici nu am vazut in viata mea absolut nicaieri. E un haos atat de bine organizat. Un flux imens de oameni si cu toate astea oamenii care lucreaza acolo sunt de nota 10. Nu le scapa nimic. Nu stai sa astepti mai mult de 1 minut. Vrei cafea, apa, caserola cu salata, pizza la felie (foarte buna), frappe, orice, acolo gasesti, servirea aproapte instant si preturile, well, de aia e full de lume la orice ora: 1,4 euro espresso, 1,7 euro frappe, 2,5 euro o felie mare de pizza pusa in cutie speciala, 5-6 euro o caserola cu salata. Retine si ca la fiecare cafea cumparata primesti gratuit o apa plata rece la 0,3 l.
Activitati extra
1. Vizita GRATUITA la Fabrica de Ulei: Vassilakis Estate
Daca stai mai multe zile pe insula este posibil sa te saturi de mare, soare sau plaja si sa vrei sa faci alte activitati. Bine, noi nu prea ne saturam de plaja, dar am zis sa incercam si alte lucruri care ne plac. Asa am cautat sa vizitam o fabrica de ulei de masline si ne-a aparut apoi reclama pe Facebook la Vassilakis Estate care ofereau un tur gratuit fix pentru a vizita fabrica de ulei de masline cu degustari de mai multe produse. Evident, banuiam ca include si vanzare la final, ca asta e secretul, sa atragi oameni cu lucruri gratis si apoi sa incerci sa le vinzi ceva, dar cat timp acel lucru gratuit este bun, cu siguranta nimeni nu se va simti pacalit daca si cumpara, mai ales ca nu esti obligat.
Ne-am programat pe site si din pacate am intarziat 10 minute pentru ca drumul nu era asa usor cum ne-am gandit, dar oamenii au fost destul de draguti si ne-au trimis pe cineva sa ne faca un tur al fabricii privat, cu explicatii, cu degustari de uleiuri de masline diferite, aciditate diferita, degustare de alte produse traditionale si la final vanzarea, evident, haideti sa cumparati ceva. Doamna care ne-a facut turul avea in fisa postului sa stea cu noi pana cand plecam ca sa noteze probabil daca am cumparat ceva. Singurul lucru negativ la toata experienta a fost acest lucru, un pic prea fortat cat si faptul ca doar uleiul de masline era produs de ei, restul lucrurilor erau cala supermarket doar ca la pret mai mare. In fine, am cumparat ceva crema de care avea oricum nevoie sotia si am considerat ca am iesit echitabil, ba cu un bagaj de informatii in plus si o experienta buna, deci recomand sa mergeti daca va intereseaza.
2. Vizita la Crama Paterakis
Creta este renumita pentru vinurile ei si pentru multitudinea de crame. Personal nu am baut inca un vin prost in Creta si pot spune ca am incercat pentru ca am baut la taverne mai toate vinurile casei, am cumparat sticle mai scumpe si mai ieftine la baruri si la supermarket-uri.
Am tot cautat crame care au tururi si degustari. Initial am vrut in zona Hersonissos – Heraklion, insa desi facusem o programare, a trebuit sa o anulam pentru ca la ei pe site permiteau sa faci programare sambata desi ei aveau inchis, cum noi duminica plecam, am anulat. Pretul era 8 euro de persoana, turul si 4 vinuri la degustare.
In schimb, am gasit in zona Chania o crama pe nume Paterakis care ofera degustare de 5 tipuri de vin la 10 euro/persoana. Initial am programt vizita pentru o zi de vineri, insa pentru ca in una din zile cand programasem sa mergel la Balos vantul batea insistent am trimis un mesaj dimineata sa intrebam daca putem schimba ziua. Au fost de acord asa ca am mers in ziua de miercuri, dupa pranz. Vizita a fost ok, peisajele si drumul pana la crama au compensat anumite aspecte mai putin placute cum ar fi vinul roze si cel alb la o temperatura nepotrivita pentru degustare. Au incercat sa se revanseze cu un mic platou cu branzeturi si masline deshidratate. Explicatiile si atmosfera a fost una prietenoasa si in final am petrecut putin peste 1 ora la crama unde am degustat 1 tip de vin alb, unul de roze si 3 de rosu. Nu am plecat cu mana goala, am cumparat o sticla de vin rosu care ne-a placut mai mult. Pretul a fost de 15 euro.
3. Vizita la lacul Kournas
Noi eram pe drum de la Agia Galini spre Chania si am zis sa mai facem un popas ca sa vizitam si lacul Kournas pentru ca nu ne abateam prea mult de la drum. Initial am zis ca doar vizitam, dar am decis pe loc ca merita sa facem si o baie in apa limpede a lacului. Pe drumul spre lac veti gasi multe taverne cat si produse viu colorate pe care le puteti cumpara.
Concluzie
Mai intai o sa mentionez costurile unei vacante in Creta. Evident, acestea variaza mult in functie de perioada in care alegi sa mergi cat si de preferintele personale, atat pentru cazare, mancare sau bauturi, insa mai jos o sa redau costurile pe care le-am avut noi in perioada 21 mai – 2 iunie 2024:
- 374 euro – bilete de avion
- 387 euro – 11 nopti de cazare
- 230 euro – inchiriere masina 11 zile cu FDW
- 140 euro – benzina
- 145 euro – sezlonguri
- ~600 euro – mancare si bautura
- 30 euro – suveniruri
TOTAL = 1.906 euro sau 953 euro/persoana
Insula Creta este o destinatie aparte si pentru mine ramane insula numarul 1 din Grecia. Imi plac extrem de multe lucruri, insa printre cele mai de pret as putea enumera: ospitalitatea oamenilor, multitudinea de plaje si locatii, peisajele pitoresti, diversitatea, dar si mancarea si bauturile traditionale. Este un pachet complet si de aceea de fiecare data cand plec din Creta deja imi planific revenirea. Cu greu mi se intampla sa-mi doresc sa revin atat de repede intr-un anume loc, dar aceasta insula imi ofera acest sentiment ca intr-o buna zi poate o sa-i spun cel putin a doua casa.
- Profitul meu din afiliere – septembrie 2024 - October 1, 2024
- Profitul meu din afiliere – august 2024 - September 1, 2024
- Profitul meu din afiliere – iulie 2024 - August 1, 2024